A c vitamin vagy aszkorbinsav egy vízoldékony vitamin, mely számos zöldségben, gyümölcsben megtalálható. A c vitamin az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő készítmény, sokak szerint nagyobb dózisban számos kedvező hatása lehet. A c vitamin elengedhetetlen fontosságú a test kötőszöveteinek megfelelő működéséhez.

Emellett a c vitamin igen erős antioxidáns, tehát képes semlegesíteni a szervezet számára káros szabad gyököket. Néhány tanulmány szerint a c vitamin elősegítheti a megfázás tüneteinek enyhítését, valamint rövidíti a betegség lefolyását.

A c vitaminnak fontos szerepe van az emberi test működésében. Alapvető fontosságú és elengedhetetlen a kollagén termelődéséhez, ami az emberi kötőszövet fontos részét képezi. Emellett szerepet játszik a hemoglobin termelésben, valamint a vas felszívódásában.

A szervezet c vitamint használ olyan kulcsfontosságú vegyületek előállításához, mint a karnitin vagy a tirozin. A c vitamin jelenléte szükséges számos enzim működéséhez is.

Antioxidánsként a legfontosabb feladata az öregedés lassítása, az érfalak károsodásának csökkentése, valamint néhány ráktípus előfordulásának csökkentése.

A tartós c vitamin hiány skorbut kialakulásához vezethet. Ez a súlyos betegség ma már meglehetősen ritka, de régen a tengerészek körében nagyon gyakori volt. Miután felfedezték a betegség mibenlétét, a tengerészeknek kötelező volt a c vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztása.

Ma még mindig rengeteg tanulmány folyik a c vitaminnal, sokan azonban már most nagyon fontos tulajdonságokat tulajdonítanak neki, pl. ínybetegségek megelőzése, bizonyos rákbetegségek megelőzése, a szervezet védelme a környezetszennyezéssel szemben, a vérrögök kialakulási esélyének csökkentése, stb.

Legjobb c vitamin források (100g c vitamin tartalma):

- petrezselyem – 172mg
- fekete ribizli – 136mg
- paprika – 128mg
- torma – 120mg
- brokkoli – 113mg
- kelbimbó – 100mg
- karfiol – 78mg
- eper – 60mg
- spenót – 51mg
- narancs – 50mg

A friss gyümölcsök és zöldségek c vitamin tartalma magas, de a tárolás, főzés, sütés, stb. révén jelentősen csökken a vitamin tartalom. A friss krumpli c vitamin tartalma pl. magas, de a téli tárolás hatására 80%-át elveszíti.

http://vitamin.drtihanyi.hu/uploads/complc.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!