Az orvostudomány már több mint egy évszázada tudja, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen a skorbut megelőzésébe, de egyre több tanulmány utal arra, hogy az erek falának működését is jótékonyan befolyásolja. A Szent-Györgyi Albert által sokat tanulmányozott vitamin segíthet megelőzni az erek károsodását, mely szívinfarktushoz és más súlyos szívbetegségekhez vezethet.

Az elmúlt években hivatalosan is megemelték a C-vitamin szükséges napi bevitelének ajánlását, azonban ez az érték még mindig jelentősen elmarad az ideális napi dózistól. A legtöbb tanulmány szerint a C-vitamin napi ideális bevitele felnőttek esetén 1 000 mg, de vannak, akik a többszörcvitlime.jpgösét javasolják bizonyos betegségek esetén. Az ajánlott napi 80mg arra elég csupán, hogy szervezetünkben ne alakuljon ki olyan betegség, amit a C-vitamin súlyos hiánya okoz (pl. skorbut).

Egy friss kutatás eredményei szerint a C-vitaminnak fontos szerepe lehet az oszteoporozis, vagyis a csontritkulás megelőzésében.

A kutatóknak állatkísérletekben sikerült stimulálniuk a csontképződést olyan nőstény egereknél, akiknél csökkent a csontsűrűség. A C-vitamin adagolása szignifikáns javulást okozott a kontrollcsoport résztvevőihez képest.

A kutatás vezetője szerint tanulmányuk azt valószínűsíti, hogy a rendszeres, nagy dózisú C-vitamin bevitel elősegítheti a csontképződést és fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásának megelőzésében. A C-vitamin története úgy tűnik, még most sem ért a végére. A vitaminok még számtalan meglepetést tartalmazhatnak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!