A C-vitamin képes lehet gátolni a rákos sejtek növekedését, derül ki a New Zealand Egyetem kutatóinak tanulmányából.

A rákos sejtek nem rendelkeznek a kataláz nevű enzimmel, mely a hidrogén peroxidot (H2O2) vízzé és oxigénné bontja. A C-vitamin a szabad gyököket hidrogén peroxiddá alakítja, mely károsítja a sejtmembránokat. Az egészséges sejtekkel ellentétben (melyekben a kataláz enzim jelen van) a rákos sejtek nem tudnak mit kezdeni a hidrogén peroxiddal, ezért elpusztulnak.

A C-vitamin egy vízoldékony vitamin, melynek fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. De emellett a C-vitamin egy fontos antioxidáns vegyület, mely felelős a fiatalos bőrért, a fogak és íny egészségéért, a kollagén termelődésért, a vas, a B6, B12 és E-vitamin, valamint a folsav felszívódásáért. citrus_c.jpg

Mennyi C-vitaminra van szüksége szervezetünknek?

A jelenleg felnőttek számára javasolt napi bevitel a C-vitamin esetében 80mg, ami azonban meglehetősen kevés. Nem véletlen, hogy a modern étrend-kiegészítő készítmények is legalább 500, de inkább 1000 mg C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin felfedezője, Szent-Györgyi Albert napi 2000 mg-ot, majd 84 éves kora után napi 3-4000 mg-ot fogyasztott belőle és így élt el 94 éves koráig jó egészségben.

A világ számos területén megadózisokban alkalmazzák a C-vitamint rákos betegek gyógyítására (akár napi 50 gramm), sőt, sokszor intravénásan juttatják a beteg szervezetébe. Ezek a módszerek azonban tudományosan nincsenek megfelelően megalapozva és súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. Bár sok alternatív gyógyító úgy tekint a C-vitaminra, mint a kemoterápiás kezelés mellékhatásoktól mentes alternatívájára, én nem mennék ennyire messzire. A C-vitamin egy rendkívül fontos vegyület, melyre szervezetünknek nagy szüksége van megfelelő dózisban.

Fontos odafigyelnünk a C-vitamin készítmények eredetére, az USA-ban pl. a termékek 90%-a Kínából származik, ahol génkezelt kukoricából állítják elő. Egy ilyen terméktől nyílván nem várhatjuk ugyan azt a hatást, mint egy természetes C-vitamin készítménytől.  Ugyan ez a véleményem a fekete kannapenészből előállított C-vitaminokról, ami az EU-ban használatos. A valódi, friss gyümölcsből kinyert bioflavonoidokban gazdag C-vitaminokon ezt mindig feltűntetik és sajnos az áruk is magasabb, mint az előbb említett formáknak. 

C-VITAMIN KÉSZÍTMÉNYEK

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!