Amióta az eszemet tudom nem emlékszem olyan télre, melynek során január elején elmondhattuk volna, hogy „gyakorlatilag még ezen a télen nem láttunk havat”. A napi átlag hőmérsékletek leginkább késő őszre vagy kora tavaszra emlékeztetnek, ez a nem megszokott időjárás a természetet is rendesen megkavarja. Ennek ellenére, az évszaknak megfelelően, még ha napsütésben is, de a fejünk tetejéig beöltözve, sálban, sapkában megyünk ki a szabadba, így a Nap leginkább csak az arcunkat éri. Ez a kölcsönhatás azonban nem elég ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő mennyiségű aktív D-vitamin, ún. D3 vitamin (vagy D3 hormon) képződjön, így bár a megszokottnál később, de D3-vitamin raktáraink kellő mennyiségű pótlás hiányában fokozatosan kiürülnek.

Már számtalan tanulmányt írtam korábban a D3 vitaminról, fontosságát azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni. Évtizedeken keresztül a kutatók, szakemberek nem fordítottak kellő figyelmet a D3-vitaminra, az utóbbi évek kutatásai azonban bámulatos dolgokat tártak fel erről a különleges vitaminról.

Sokak szerint a D3 vitamint nem is szabad a vitaminok közé sorolni, hiszen hatása annyira széles körű és annyira nagy fontosságú, hogy a D3 vitaminra, mint hormonra kell gondolnunk.
Természetesen minden vitamin nagyon fontos az emberi szervezet számára, hiányuk komoly zavart okozhat a szervezet működésében, azonban többségüket megfelelő étrenddel, egészséges táplálkozással pótolni tudjuk. A D-vitamin egyedisége abban rejlik, hogy „csupán” táplálkozással szinte lehetetlen biztosítani belőle a megfelelő mennyiséget.   wintersun.jpg

Éppen ezért a szervezet egy olyan bonyolult mechanizmust hozott létre, melynek során a napsütés hatására a bőrben indul meg a D-vitamin előállításának folyamata. Ezen kémiai reakciók teljesen jól működnek egészen addig, amíg kellő mennyiségű napsugárzás éri bőrünket. Amikor azonban a napsütéses órák száma drasztikusan lecsökken, napokig, hetekig, hónapokig nem ér minket napsütés, akkor a szervezet kénytelen meglévő D-vitamin raktáraiból táplálkozni. Ez a raktár azonban korlátozott, a hosszú tél alatt könnyen kiürülhet. Ez azonban az éremnek csak az egyik oldala. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezet tehát képes raktározni. Ezeket a D-vitamin raktárakat modern életmódunk miatt azonban egyre nehezebben, egyre kisebb mennyiségben tudjuk megtölteni. Manapság, az ózon pajzs elvékonyodása miatt szinte mindenhol azt halljuk, hogy kerüljük a napsütést, mert a direkt napozás bőrrákot okoz, a legtöbb ember nyáron is zárt helyen, természetes fénytől mentes irodákban dolgozik, így esélyünk sincs arra, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminnal „felvértezve” vágjunk neki a téli hónapoknak.

Pedig az elmúlt évek kutatásai azt mutatták, hogy a D3-vitamin hiány számtalan betegségnek nyithat kaput, az autoimmun betegségektől kezdve, a fertőzéseken át, egészen a kóros, degeneratív elfajulásokig (rák).

D3-vitaminra tehát hatalmas szüksége van szervezetünknek, immunrendszerünknek. Egyes kutatók szerint a tél közepére, végére az emberek legnagyobb részénél (akik a miénkhez hasonló klímán laknak) jelentős D3-vitamin hiány alakul ki. Mások egyenesen arra következtetnek, hogy a jellemzően télen, kora tavasszal kialakuló fertőző megbetegedések, járványok (pl. szezonális influenzajárvány) egyértelműen annak köszönhetőek, hogy erre az időszakra ürülnek ki az emberek D-vitamin raktárai. A D3 vitamin vérszintje mérhető és januárban már a normális érték harmadát, negyedét szokták mérni, már ahol ezt megteszik.     

Szerencsére ma már léteznek olyan modern étrend-kiegészítő készítmények, melyek nem D2-vitamint, hanem a D-vitamin aktív formáját, a D3-vitamint tartalmazzák, segítségükkel könnyedén biztosíthatjuk szervezetünk számára a szüksége D-vitamin mennyiséget. Éljen vele egészségesen!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!