Mára már nyugodtan kijelenthetjük (igen neves és komoly kutatásokra alapozva), hogy szervezetünknek nagy szüksége van D-vitaminra. A D-vitamin hiány súlyos betegségekhez, mozgásszervi problémákhoz vezethet. Úgy tűnik azonban, hogy mindezeken felül kapcsolat van a túlsúly vagy elhízás és az alacsony D-vitamin szint között is.

Alacsony D-vitamin szint=több zsírszövet?

Egy michigani tanulmány pl. azt találta, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő gyerekeknél nagyobb lerakódott zsírszövet alakul ki a derék körül, illetve a D-vitamin hiányban szenvedő gyermekek gyorsabban híznak meg, mint normális D-vitamin szinttel rendelkező társaik.

Egy másik nagy tanulmány (Bogota, Columbia) 479 5 és 12 év közötti gyermeket vizsgált 30 hónapon keresztül és megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szint (vérben mérték) magasabb BMI-értékkel, szélesebb derék körfogattal párosult. Amikor összehasonlították a különböző D-vitamin vérszinttel rendelkező gyerekeket, megállapították, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkezők jelentősen gyorsabban híznak meg.

A kutatás részletei megjelentek az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban, a szerző kiemeli, hogy a D-vitamin hiánynak komoly szerepe lehet a gyermekkori elhízás kialakulásában.

Nem elég a napfény?

A kutatás egyik különleges eredménye az, hogy gyakran nem elég a napsütés a D-vitamin hiány megelőzésére, hiszen olyan helyeken is kialakulhat a lakosság körében D-vitamin hiány, mint Bogota, Brazília, Costa Rica. Sok esetben ugyanis a napsugárzás nem elég erős ahhoz, hogy megelőzze a vitaminhiányt.

Fontos megállapítások a D-vitamin hiánnyal kapcsolatban:

- a rendszeres halfogyasztás és D-vitamin tartalmú tej fogyasztása mellett is kialakulhat D-vitamin hiány
- a magas melanin tartalmú bőr és a túlsúly jelentősen elősegíti a D-vitamin hiány kialakulását
- sok esetben a napsütés sem képes biztosítani a szervezetünk számára szükséges D-vitamin szintet

A fenti tanulmányokat kifejezetten gyermekek körében végezték, azonban más, korábbi írások felnőttekben is kimutatták a D-vitamin hiány káros hatásait. Ezért – különösen nyár végétől – érdemes gyermekeink étrendjébe beilleszteni D3-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt, illetve azok, akik diétába, fogyókúrába kezdenek biztosítsák szervezetük számára a szükséges D-vitamint annak érdekében, hogy fogyókúrájuk valóban sikeres legyen.

D3-vitamin készítmények

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!