A British Medical Journalban megjelent tanulmány a vér D-vitamin szintjét és bizonyos rák típusok közti kapcsolatot vizsgálta. A kutatók a tanulmányba közel 2 500 embert vontak be. 1 248 főnél diagnosztizáltak bélrákot, a csoport másik fele egészséges volt.

(International Agency for Research on Cancer (IARC), Lyon, Franciaország, Imperial College London, World Cancer Research Fund - WCRF)

A kutatás eredménye azt mutatta, hogy azoknál, akiknél a legmagasabb volt a vér D-vitamin szintje a bélrák kialakulási esélye 40%-kal volt alacsonyabb, mint azoknál, akiknél ez a szint alacsony volt.

(Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations: a nested case-control study)

A tanulmánynak azért van különösen nagy jelentősége, mert a különböző bélrákok egyre több áldozatot szednek a fejlett világban. Ugyanakkor a D-vitamin fogyasztás egy rendkívül egyszerű és alacsony költségű megoldás lehet.

A kutatók egyelőre azt tudták egyértelműen bizonyítani, hogy kapcsolat van az alacsony D-vitamin szint és a bélrákok kialakulási gyakorisága között, azonban még nem vizsgálták azt, hogy milyen hatással lehetnek a D-vitamin készítmények a rák kialakulására. Nagy valószínűséggel a D-vitamin fogyasztása igen kedvező hatással van a rák megelőzésében, azonban ezt konkrét tanulmányok még nem támasztják alá. A kutatók a legújabb tanulmányokban most azt vizsgálják, hogyan hat az extra D-vitamin bevitel a bélrákok előfordulási gyakoriságára?

Egyelőre tehát még nem állíthatjuk azt, hogy a D-vitamin készítmények fogyasztása segít megelőzni a bélrákok kialakulását, de hamarosan kézzelfogható eredmények lesznek a kezünkben. Addig is kerülni kell azokat a tényezőket, melyek biztosan hozzájárulnak a betegség kialakulásához: dohányzás, túlsúly, alkohol, vörös húsok. Fogyasszunk magasabb rosttartalmú ételeket, sok zöldséget és sovány húsokat.

És ne felejtsük: ma a D-vitamin hiány annyira elterjedt állapot, ami egyes kutatók szerint Európában és az USA-ban a lakosság 90%-át érinti.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/djpg.jpg


Ultra D-vitamin - Ultra D-vitamin
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!