Egy friss tanulmány szerint a D-vitamin hiány és a merev erek között egyértelmű kapcsolat van teljesen egészségesnek tűnő emberekben is. A D3 vitamin hiánya az erek elmerevedéséhez vezethet, aminek súlyos következményei lehetnek: magas vérnyomás, szív-, és érrendszeri betegségek. Azoknál a résztvevőknél, akiknél sikerült a vér D-vitamin szintjét növelni, javulás következett be az erek állapotában és csökkent a vérnyomásuk is.

Forrás: Emory/Georgia Tech Predictive Health Institute

Az újabb áttörő bejelentés az American College of Cardiology találkozóján történt.

A tanulmányban összesen 554 résztvevőt vizsgáltak, átlagos életkoruk 47 év volt és egészségesek voltak. Az átlagos D-vitamin szintjük (25-hydroxyvitamin) 31,8 nanogramm/ml volt. 14%-uknál D-vitamin hiány volt tapasztalható (20 nanogramm/ml-nél alacsonyabb szint), míg 33%-uknál elégtelen D-vitamin szint (30 nanogramm/ml-nél alacsonyabb szint) volt megfigyelhető.

A tanulmány során egyértelműen megállapították, hogy akiknél alacsonyabb volt a D-vitamin szint, azoknál merevebb erek és magasabb vérnyomás volt megfigyelhető.

Ennek az érkárosodásnak a mértéke olyan volt, mintha cukorbetegségben vagy magas vérnyomás betegségben szenvedtek volna.

A fenti tanulmány egy újabb bizonyítéka annak, hogy szervezetünknek milyen nagy szüksége van a természetes D-vitaminra, pontosabban annak aktív formájára, a D3-vitaminra vagy más néven D3 hormonra.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!