A d3 vitamin hiánya fejlődésben lévő lányoknál növeli az elhízás kockázatát és gátolhatja a növekedést. Egy kaliforniai kutatás szerint, ahol egyébként igen magas a napsütéses órák száma, a d3 vitamin hiánya fejlődésben lévő, kamasz lányoknál növelte a testtömeg indexet (BMI) és kisebb termetet eredményezett.

A tanulmánynak azért van komoly jelentősége, mert eddig nem nagyon vizsgálták a d vitamin és d vitamin hiány szerepét fiatalokban, a korábbi kutatások inkább a felnőtteknél okozott betegségekre koncentráltak.

http://vitamin.drtihanyi.hu/uploads/girl.jpg


A kutatócsoport (McGill University Health Center) megmérte a d vitamin szintet 16 és 22 év közötti lányoknál és ezzel párhuzamosan mérték a testtömeg indexüket és magasságukat is, hogy megállapítsák, milyen kapcsolat van ezen tényezők között?

Richard Kremer, a kutatás vezetője szerint azt találták, hogy a d vitamin hiányban szenvedő lányok egyértelműen magasabb BMI értékkel rendelkeztek, súlyosabbak voltak, és magasabb volt a testzsír százalékuk. Emellett a normál d vitamin szinttel rendelkező lányok magasabbak voltak d vitamin hiányban szenvedő társaiknál.

dr. Vicente Gilsanz (University of Southern California) szerint nagyon fontos lenne a fiatal lányok d vitamin szintjének ellenőrzése, hiszen az alacsony érték a későbbiekben súlyos problémák kialakulásához vezethet.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!