Kutatók szerint a szervezet magasabb d3 vitamin szintje védelmet jelenthet a szklerózis multiplex (SM) nevű autoimmun betegséggel (a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése) szemben.

Az első komoly tanulmány eredményét, mely kapcsolatot keresett a d vitamin szint és a szklerózis multiplex között, 2006-ban publikálták. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy azokban a 20 év alatti személyekben, akiknek a d vitamin szintje a legalacsonyabb csoportba tartozott, 3-szor nagyobb eséllyel alakult ki szklerózis multiplex, mint a legmagasabb d vitamin szintű csoport tagjaiban.
Alberto Ascherio professzor szerint (Harvard School of Public Health, Boston) számos esetben magasabb d vitamin szinttel a szklerózis multiplex megelőzhető lenne.

A fent említett kutatás 1992 és 2004 között folyt és 257 szklerózis multiplexben szenvedő beteget vizsgált. Az ő vérük d vitamin szintjét hasonlították össze a nem beteg alanyok vérének d vitamin szintjével. A legnagyobb kérdés persze az, hogy az alacsony d vitamin szint valódi markere lehet-e a szklerózis multiplexnek, és vajon d vitamin pótlással megelőzhető-e a betegség?

Ezzel kapcsolatban 2004-ben egy kulcsfontosságú tanulmányt publikáltak, mely megállapította, hogy a d vitamin pótlása valóban csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának valószínűségét. Nők esetében napi 10mcg d vitamin bevitel 41%-kal csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét.

Kutatók szerint tehát úgy tűnik, hogy a rendszeres d vitamin fogyasztás védő faktorként jelenhet meg a szklerózis multiplexszel szemben. Mivel ételeink legnagyobb része csak nagyon kevés d vitamint tartalmaz, érdemes a napi szükséges d vitamin bevitelt étrend-kiegészítő készítményekkel fedezni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!