A D-vitamin az utóbbi időben a kutatók figyelmének fókuszába került, fantasztikus újdonságok kerültek napvilágra a D-vitaminnal kapcsolatban. Az emberi szervezet számára szükséges D-vitamint alapvetően 3 forrásból tudjuk biztosítani: táplálékkal, az UV sugárzás segítségével, valamint étrend-kiegészítő készítmények segítségével. D-vitamint azonban természetes táplálékaink nagyon kis mennyiségben tartalmaznak csupán, ezért étkezéssel a megfelelő D-vitamin mennyiséget szinte lehetetlen biztosítani.

A D-vitamin magyarországi vonatkozása azt mutatja, hogy a 11-14 év közötti lányok 99,2%-a, a fiúk pedig 100%-a a napi ajánlott D-vitamin mennyiségnek csupán 70%-át viszi be szervezetébe. Ezért kis túlzással azt mondhatjuk, hogy Magyarországon minden ember D-vitamin hiányban vagy nem megfelelő D-vitamin ellátottságban szenved.

A D-vitamin hiánynak azonban nincsenek olyan akut, gyorsan jelentkező tünetei, mint pl. a C-vitamin hiánynak, azonban hosszabb távon jelentkezhetnek a D-vitamin hiányából származó negatív hatások.

Elméletileg a napi szükséges D-vitamin szint eléréséhez elegendő, ha heti 2-3 alkalommal 10-15 percnyi direkt napfény éri bőrünket, de sötét bőrűeknél akár 5-10-szer hosszabb időre van szükség. A magyarországi éghajlat mellett azonban ez a nem túlságosan megerőltető feltétel sem teljesíthető az év jelentős részében.

A különböző bőrvédő kozmetikumok, naptejek akár 97-99%-kal csökkenthetik a bőrben a D-vitamin képződést.

Mára már evidenciának számít, hogy a D-vitamin hiány legfőbb oka a nem megfelelő mennyiségű napozás, a terhesség, a szoptatás és az elhízás. A D-vitamin hiány megnöveli olyan betegségek előfordulási gyakoriságát, mint a cukorbetegség, különböző autoimmun betegségek, allergia, szklerózis multiplex, különböző gyulladásos bélbetegségek, szív-, és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek.

Mivel Magyarországon a szív-, és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekből származó halálozás (Magyarországon minden 4. ember rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt hal meg) kifejezetten magas, ezért érdemes a D-vitamin bevitelt növelni. Természetesen nem mindegy, hogy milyen formában, hiszen a valóban hatásos D-vitamin a D3 hormon.

Érdekes, hogy Finnországban 1960-tól több mint 10 000 gyermeknek adtak naponta 2000 IU D-vitamint és 31 évig követték őket. Az I-es típusú cukorbetegség előfordulása 78%-kal csökkent, miközben káros mellékhatásokat nem tapasztaltak. Talán itt az ideje a tények függvényében átgondolnunk eddigi gyakorlatunkat, hiszen a D-vitaminnak tulajdonított mellékhatások a tanulmányok szerint (lásd Finn példa) egy ez idáig igen magasnak tartott dózis mellett sem jelentkeztek. Vannak olyan tanulmányok is ahol a napi dózis 10 ezer NE (IU) volt és ott sem tapasztaltak semmi káros mellékhatást.

Forrás: Giovannucci E, Liu Y, Hollis BW, et al: 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men. A prospective study., Holick MF.: Vitamin D deficiency, Hughes S.: Further evidence supports vitamin – D – deficiency link to CHD CME, Lim HW.: Sunlight, tanning booths, and vitamin D

http://www.drtihanyi.hu/uploads/djpg.jpgUltra D-vitamin - Ultra D-vitamin
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!