Egy angol kutatás szerint a gyerekek ¼-e szenved D-vitakin hiányban Nagy Britanniában, s feltételezhető, hogy ez az arány nálunk sem sokkal kedvezőbb. Angliában minden 5 év alatti gyermeknél javasolják a D3 vitamin rendszeres szedését, azonban a szülők és az orvosok többsége nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. Javasolt emellett a terhes nőknek, a szoptató anyáknak és az idősebb korosztálynak a D3 vitamin fogyasztása.

Dr. Benjamin Jacobs szerint (Royal National Orthopaedic Hospital) kórházukban minden hónapban előfordul egy angolkóros gyermek (mely a D-vitamin hiány súlyos következménye), de kevésbé súlyos esetek is megfordulnak minden nap: izomgyengeség, csontfájdalmak, stb. A legtöbb esetben a tüneteket a D-vitamin alacsony szintje okozza. Pedig már 100 éve tudjuk, hogy az angolkór, valamint az előbbiekben említett tünetek megelőzésére a D-vitamin alkalmas. d3chewable.jpg

Az 50-es években Angliában leállították a „D-vitamin programot”, mivel úgy gondolták, hogy a gyerekek túl sok D-vitamint kapnak, így a D-vitamin étrend-kiegészítő adását leállították. Dr. Jacobs szerint ez hatalmas hiba volt! A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szülők többsége nincs tisztában a D-vitamin hiány súlyosságával, az orvosok pedig az angolkórra úgy tekintenek, mint egy régmúlt betegségre, mely mára teljesen eltűnt. Talán éppen ennek a hozzáállásnak a következtében, az elmúlt 10 évben a betegség újra felütötte a fejét (természetesen nem olyan méretekben, mint korábban).

A D3-vitamin adagolása még mindig nyitott kérdés, de a minimális dózist szinte mindenhol a világban 400 NE (Nemzetközi Egység vagy IU)-ben határozzák meg. Készült olyan tanulmány az USA-ban, mely szerint terhes nőknél a szükséges napi bevitel 4000 IU.

Mindenesetre az 5 év alatti gyermekek különösen veszélyeztetettek a D-vitamin hiány vonatkozásában, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy biztosítsák számikra a szükséges napi D3-vitamin bevitelt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!