A rákos betegek több mint 3/4-énél tapasztalható alacsony D-vitamin szint, míg a leginkább előrehaladott rákos megbetegedések a legalacsonyabb D vitamin szinttel hozhatók kapcsolatba – derült ki az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) október 2-án tartott éves kongresszusán.

Az elmúlt években a D vitamin szerepe rendkívül felértékelődött, sorra jelentek meg azok a D vitamin, D3 vitamintanulmányok, melyek a D vitamin rendkívül előnyös hatásairól számoltak be. A kutatók most azt vizsgálják, hogy a D vitamin hiány milyen szerepet játszik a rákos daganatok kialakulásában.

A Northeast Radiation Oncology Center munkatársai összesen 160 férfi és nő betegnél vizsgálták a szérum D vitamin szintet. Az öt leggyakoribb betegség a vizsgálatban résztvevő alanyok között a mell, prosztata, tüdő, pajzsmirigy és vastagbélrák volt. A kutatók a betegek 77%-ánál mértek abnormális D vitamin szintet, ráadásul a legalacsonyabb D vitamin szinttel rendelkező betegek voltak a legrosszabb állapotban (a rák stádiuma szempontjából).

Az alacsony D vitamin szinttel rendelkező betegek D vitamin készítményeket kaptak, a kutatók pedig most azt vizsgálják, hogy ez milyen hatással lesz állapotukra.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!