Az elmúlt években több tanulmány is napvilágot látott a D3 vitamin anti-tumor hatásáról, mell-, vastagbél-, és prosztatarákos betegeknél sikerült bizonyítani az alacsony D3 vitaminszint és a betegség közötti szoros kapcsolatot. Spanyol kutatók (Spanish Cancer Research Center) megvizsgálták, hogy a D3 vitamin milyen hatással lehet a húgyhólyagrák előfordulási gyakoriságára.

A kutatók 2000 önkéntes bevonásával végeztek a vizsgálatot. A résztvevők fele húgyhólyagrákban szenvedett, míg a másik csoport tagjai nem. Megállapították, hogy az 1000 húgyhólyagrákban szenvedő beteg szérum D3 vitamin szintje szignifikánsan alacsonyabb volt a másik csoportéhoz képest. 

A vizsgálat eredménye szerint az alacsony D3 vitamin szint duplájára növeli a betegség rizikóját. Azonban a legagresszívabb rákos daganattal rendelkező csoportban a vitamin hiánya hatszorosára növeli a rizikót! Az egyik elmélet szerint ennek oka az lehet, hogy a D3 vitamin aktivál egy olyan fehérjét, melynek kulcsszerepe van a daganat kialakulásának megelőzésében. 

A D3 vitamin sokkal inkább hormonnak tekinthető, mintsem vitaminnak szabályozó és adaptogén tulajdonságai miatt. 

urinary.jpg

Egyre több kutató véleménye szerint is a napi ajánlott 400 NE (Nemzetközi Egység) D3 vitamin bevitel meglehetősen kevés, alsó hangon szükség van a napi 2000 egységre. Egyes esetekben azonban még ennél is több lehet javasolt. 

Európában az étrend-kiegészítő termékek maximum 2000 NE D3 vitamint tartalmazhatnak, Amerikában a felső érték 10 000 NE. 

Egy kaliforniai tanulmány szerint napi 40 000 NE D3-vitamin bevitel rövidtávon nem okoz toxikus mellékhatásokat. Ez már csak azért is valószínű, mert egy napsütéses nyári napon strandolás közben ennél több D-vitamin keletkezhet szervezetünkben. 

Ettől függetlenül nem érdemes túlzásba vinni a D-vitamin bevitelt, napi 2000 NE tartós szedésével biztosítani tudjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiségű D3 hormont. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!