Az elmúlt években a kutatók figyelmének középpontjába került a D3-vitamin, miután számos kutatás olyan pozitív tulajdonságait tárta fel, amely a többi vitaminra nem jellemző. Éppen ezért sokan a D3-vitamint nem is vitaminként, hanem hormonként tartják számon.

Érdekes dolog figyelhető meg az elmúlt évek D-vitaminnal és napsugárzással (napozással) kapcsolatos „tudományos kommunikációjában”. A D-vitaminról – kis túlzással – nap, mint nap jelennek meg új tanulmányok, melyek az egészség megőrzésre gyakorolt kiemelkedő tulajdonságait taglalják. Ezzel párhuzamosan azonban a nyári időszakban a „csapból is az folyik”, hogy kerüljük el a káros napsugarakat. Kezdetben azt hallottuk, hogy a déli órákban nem tanácsos napozni. Aztán ez az időintervallum egyre szélesedett, ma már a hivatalos álláspont szerint délelőtt 11 és délután 4-5 között nem szabad nyáron a napon tartózkodni.

Ezt a figyelmeztetést elsősorban azzal magyarázzák, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a különböző bőrrákok előfordulása, közülük a melanoma malignum egy rendkívül rosszindulatú pigmentsejtes daganat, mely igen sok ember halálát okozza minden évben. A betegség felismerése sok esetben későn történik, amikor a primer daganat már áttéteket képez a szervezetben.

Sokak szerint a nap káros sugárzása modern gazdaságunk eredménye, hiszen a sok-sok kibocsátott, környezetszennyező gáz hatására az ózon-pajzs elvékonyodott és nem képes megfelelően megszűrni a nap sugarait.

A problémát azonban az jelenti, hogy az emberi szervezetnek hatalmas szüksége van D3 vitaminra, amit azonban szimplán táplálkozással nem tudunk bevinni szervezetünkbe. A D3 vitamin ugyanis a napsugárzás hatására a bőrben keletkezik.

Előállt tehát egy igen nehezen feloldható probléma:

1, szervezetünknek szüksége van D-vitaminra annak érdekében, hogy bizonyos betegségeket (pl. rákos betegségeket) meg tudjon előzni, illetve le tudjon győzni

2, a D-vitamint szervezetünk a napsugárzás hatására képes előállítani

3, a napsugárzás azonban rákot okozhat, ezért nem tanácsos a napon tartózkodni

Hogyan oldható tehát fel ez az ellentmondás?

A Cancer Research UK (Nagy Britannia rákkutató szervezete) és még több magas rangú egészségügyi, kutató szervezet legújabb kiadványában pl. azt javasolja, hogy a korábbi tiltásokkal ellentétben igenis tartózkodjunk nyáron rövid ideig a napon, akár a legkritikusabb időpontokban is. Véleményük szerint a D-vitaminnak annyi pozitív tulajdonsága van az emberi szervezetre, hogy ha megvonjuk testünktől a D-vitamint, akkor nagyon sokat árthatunk vele. A D-vitamin pozitív tulajdonságai kiterjednek a csontok egészségére, a rák megelőzésére, a szívbetegségekre, a cukorbetegségre, az SM betegségre és más súlyos, krónikus betegségekre.

{$up_uri}sunbath.jpg


A valóság az, hogy a fenti problémát jó ideig még nem leszünk képesek feloldani, mint a legtöbb esetben, valószínűleg itt is az arany középút lehet a jó megoldás, a mérsékelt mennyiségű napozás. Azonban amíg a kutatók eldöntik, hogy akkor most lehet-e a napra menni délután 2 után vagy sem, addig rendelkezésünkre áll több olyan modern készítmény is, mely a D-vitamin aktív, tehát hatásos formáját tartalmazza. Egyébként is a nyári hónapokon kívül szinte esélyünk sincs arra, hogy más módon biztosítsuk szervezetünknek a szükséges napi D3 vitamin mennyiséget.

Prémium minőségű termék portfóliónkban több D3-vitamin készítmény is megtalálható, közülük kiemelkedik a MegaFood D3 vitamin készítménye, mely teljesen természetes formában tartalmazza a 2000 NE (IU, nemzetközi egység) D-vitamint (cékla, répa, petrezselyem, stb.), valamint a NOW D3-vitamin rágótablettája, mely kifejezetten gyermekek részére készült és 1000 egység D3-vitamint tartalmaz.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!