Azoknak az újszülötteknek, akik alacsony D-vitamin szinttel jönnek világra, dupla kockázatuk van a későbbi skizofréniára. Skizofrénia: kevéssé ismert agyi rendellenesség, amely pl. Nagy Britanniában százból egy embert érint. Általában már fiatal felnőtt korban jelentkezik, tünetei közé tartoznak a téveszmék kialakulása és hangok hallása. Nem mindig jár tudathasadással és ritkán jelentkeznek erőszakos cselekmények.

A dán Queensland Agyközpontban rendszeres, vérminta alapján végzett szűrővizsgálatoknak vetik alá az újszülötteket.

Kutatásaik során összehasonlították a csecsemők D-vitamin szintjét és arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony D-vitamin szint megduplázza a betegség kialakulásának esélyét.

A D-vitamin, más néven „napfény hormon”, leginkább a napsugárzás hatására alakul ki szervezetünkben, valamint a táplálékok közül az olajos hal gazdag D-vitamin forrás.

Már régóta közismert hogy a D-vitamin szükséges az egészséges csontokhoz, de Queensland-ben azt is kimutatták, hogy az egészséges agyi fejlődéshez is nélkülözhetetlen. A világ számos országában a lakosság D-vitamin szintje alacsony. Kutatók korábban azt is megállapították, hogy a skizofrén betegek legnagyobb része télen születik.

Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy növelni kell a terhes nők D-vitamin szintjét, ezáltal csökkenhet a későbbi skizofrénia kialakulásának esélye.

MegaFood D3 vitamin

{$up_uri}d3.jpg


NOW D3 vitamin

{$up_uri}nowd.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!