Kutatók már évekkel ezelőtt felfedezték, hogy kapcsolat van a szervezet D vitamin szintje és a szklerózis multiplex kialakulási esélye között. A jelenség pontos okára korábban még nem született magyarázat. Úgy tűnik, egy friss kutatás feltárta a kapcsolatot a D vitamin szint és az SM rizikója között.

Forrás: Molecular and Cellular Biology

A kutatók megfigyelték, hogy a szklerózis multiplexben szenvedő kísérleti egereknél bizonyos immunsejtek egy meglehetősen káros fehérjét termelnek az agyban. Ez a fehérje az interleukin-17 (IL-17). Miután a D vitamin hozzákötődik annak a génnek a receptorához, mely az IL-17-et kódolja, elfoglalja az NFAT fehérjének „fenntartott” helyet, ami a gén bekapcsolásához szükséges. A gén tehát kikapcsolt állapotban marad, az IL-17 szintje pedig lecsökken.

szklerózis multiplex, sm

Ezzel párhuzamosan a D vitamin bekapcsol egy másik gént, mely növeli a T-sejt termelést, mely szintén elősegíti az IL-17 csökkenését.

A kutatók abban bíznak, hogy felfedezésükkel új utat nyitnak meg az olyan autoimmun betegségek kezelésében, mint a szklerózis multiplex, reumatoid artritisz, 1-es típusú cukorbetegség, ekcéma, vagy éppen a pszoriázis.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!