Az elmúlt pár évben tanulmányok igazolták a D-vitamin különböző, szervezetre gyakorolt pozitív hatásait: cukorbetegeknél segít a normális vércukorszint fenntartásában, iskolás korú gyerekeknél csökkenti az influenza fertőzés rizikóját, és még a koleszterincsökkentő statinok okozta izomfájdalmat is mérsékli.

Egy friss kutatás szerint azonban a D-vitamin ennél sokkal többre is képes, a cikk az American Journal of Cardiology című szaklapban jelent meg. A tanulmányban résztvevők átlag életkora 58 év volt, 70%-uknál D-vitamin hiány volt megfigyelhető.   sunshinevit.jpg

Az 5 éves vizsgálati időszak alatt kiderült, hogy a D-vitamin hiány növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát, 165%-kal növeli a halálozást.

A D-vitamin pótlás tehát csökkenti a cukorbetegség és szívbetegségek rizikóját és növeli a túlélést.
A kutatók azonban azt is kiemelték, hogy a hivatalosan javasolt 400 IU D-vitamin mennyiség ehhez nagyon kevés, az ideális hatás eléréséhez legalább napi 1-2000 IU D-vitamin bevitel szükséges, de van, akinek még ennél is több kell.

Ne felejtsük el, hogy félórányi teljes test napozással kb. 10 000 IU D-vitamin keletkezik szervezetünkben, ezért sokan napi 5000 IU D-vitamin bevitelt javasolnak. Magyarországon a D-vitamin étrend-kiegészítő készítmények maximum 2000 IU D-vitamint tartalmazhatnak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!