Két friss kutatás szerint is a D-vitamin fontos szerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében nőknél. A tanulmányok rávilágítanak arra, hogy azoknál a középkorú hölgyeknél, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű D-vitamint, gyakoribb a mentális hanyatlás és az Alzheimer-kór előfordulási gyakorisága.

Az elmúlt években rendkívül sok érdekes tanulmány jelent meg az Alzheimer-kórról, mely egy német ideggyógyász nevéhez fűződik (Alois Alzheimer). 

A betegség főleg idősek körében igen elterjedt, a 65 év felettiek 5, míg a 80 év felettiek kb. 20%-át érinti. Csak Magyarországon kb. 200 000-en szenvednek a kognitív funkciók és gondolkodás beszűkülésével járó Alzheimer-kórban. 

A Journal of Alzheimer’s Disease szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint az Alzheimer-kór az agy inzulin rezisztenciájának következménye lehet, így 3-as típusú cukorbetegségnek tekinthető. Az agy inzulin érzéketlenségének hatására zsír anyagcserezavar lép fel, majd fokozatosan zsír épül fel az agyban, mivel az nem képes a felesleget felszívni. Ennek hatására növekszi a stressz és a gyulladások mértéke az agyban. 

Ez azért nagyon izgalmas, mert korábban úgy tudtuk, az agynak nem kell ahhoz inzulin, hogy hozzájusson a számára oly létfontos cukorhoz. Igaz, az is ismert volt, hogy az agy nem csak cukorral él, és bizonyos körülmények között képes felhasználni pl. a ketontesteket, ecetsavat, tejsavat is a működéséhez, de a cukor szerepe nem megkerülhető.  

Egyes elképzelések szerint kedvezőtlen hatású lehet a főleg idősek által szedett koleszterincsökkentő statinok hatása ebben a betegségben, hiszen itt éppen nincs szükség a vér koleszterinszintjének csökkentésére (minden szervünk közül az agy tartalmazza a legtöbb koleszterint, kb. az agy tömegének 10%-a tiszta koleszterin).

Az eddigi tanulmányok tükrében úgy tűnik, hogy a rendszeres D-vitamin bevitel, valamint az omega zsírsavak fogyasztása lehet a betegség megelőzésének alternatív megoldása.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!