Rendszeresen sportol és szeretne magára izmot építeni szteroidok használata nélkül? Idősebb korában sem szeretne jelentősen veszíteni izomerejéből? Egy friss kutatás szerint létezik természetes megoldás ezekre a problémákra, méghozzá a D-vitamin segítségével. 

Azt már régóta tudjuk, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a csontok megfelelő erősségéhez és rugalmasságához, most azonban kutatók rávilágítottak arra is (Medicine & Science in Sports & Excersise), hogy a D-vitamin az erős izomzathoz is nélkülözhetetlen. 

A vizsgálat során felnőtt emberek karjának és lábának izomerejét vizsgálták és a kapott eredményt összevetették az illető életkorával, nemével, vérnyomásával, pulzusával, BMI-indexével, fizikai aktivitásával és vérének D-vitamin szintjével. 

A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkező résztvevők tudták a legnagyobb izomerőt kifejteni. 

A D-vitamin rendszeres szedése éppen ezért rendkívül fontos lehet időseknél, illetve azoknál, akik koleszterinszint csökkentő statinokat szednek (a statinok jelentősen csökkenthetik az izomerőt). 

Egy másik, korábbi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitamin növeli az atléták teljesítményét.    

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen részét képezi mindennapjainknak, rendszeres szedésével számos módon javíthatjuk egészségünket!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!