Az oxfordi egyetem kutatói szerint a D3 vitaminnak több mint 200 gén működésére van hatása szervezetünkben. Ezek közül a gének közül néhány a cukorbetegség, a szklerózis multiplex, az artritisz, vagy a rák kialakulási esélyének növekedéséért felelős. Kutatók szerint megfelelő D vitamin szinttel ezek s felsorolt betegségek megelőzhetők lehetnek.

dr. Ramagopalan, a kutatás vezetője szerint, azok, akik ezekkel a génekkel születnek, a D vitamin tartalmú készítmények segítségével ellensúlyozhatják a káros hatásokat. Véleménye szerint a D vitamin készítmények preventív hatása erősen bizonyított.

Emellett a D vitaminnak, a D vitamin hiánynak van egy másik nagyon fontos aspektusa is. A híres amerikai színésznőnél, Gwyneth Paltrownál a napokban csontlágyulást diagnosztizáltak, ami a csontritkulás előfutárának tekinthető. A 37 éves színésznő elmondása szerint orvosai tesztelték D vitamin szintjét, mely a vizsgálatok szerint rendkívül alacsony volt. Az orvosai ezért rögtön D vitamin készítményeket írtak fel neki és azt javasolták, hogy több időt tartózkodjon a napon.

{$up_uri}gp.jpg


Bár néhány étel (olajos hal, tojás) több D vitamint tartalmaz, csupán étkezéssel nem lehet a szükséges mennyiséget bevinni. Szükséges ehhez a napfény is. Az év nagy részében azonban nem jutunk megfelelő mennyiségű napsugárzáshoz. Skóciában pl. a lakosság 2/3-a szenved D vitamin hiányban a tél végén.

{$up_uri}d.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!