Aki azt gondolja, hogy képes gyermeke számára biztosítani a szükséges D-vitamin bevitelt csupán azzal, hogy rendszeresen tejet ad neki, téved. A legfrissebb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a gyermekek többsége nem kap eleget ebből az esszenciális vitaminból, melynek hiánya igen súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

A D-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a fejlődő szervezetben, segít a kalcium és a foszfor felszívódásában és csontokba épülésében, hiánya angolkórhoz, a csontok meggyengüléséhez, lágyulásához és deformálódásához (esetleg töréséhez) vezethet. Ezek a D-vitamin hiány rövidtávú következményei, több tanulmány szerint azonban sokkal súlyosabbak a hosszú távú következmények: krónikus megbetegedések, melyek az immunrendszert és a keringési rendszert érintik. 
 
Az utóbbi években a kutatók módosították a gyermekek napi D-vitamin szükségletének célértékeit, 200 IU-ról 400 IU-ra emelték az ideális napi bevitelt. 
 
Ez az érték a nyári, napsütéses hónapokban könnyedén felvehető, azonban ősszel, télen és tavasszal nagyon nehéz csupán táplálkozás útján biztosítani gyermekeink számára a szükséges D-vitamin mennyiséget. 
 
A következő felsorolásból jól látható, hogy viszonylag kevés élelmiszer tartalmaz említésre méltó D-vitamint:    

nowdchew.jpg

 
 
-1 teáskanál csukamájolaj: 1340 IU
-10 dkg főtt lazac: 360 IU
-10 dkg főtt makréla: 345 IU
-5 dkg olajos tonhal: 200 IU
-5 dkg olajos szardínia: 250 IU
-1 csésze tej: 98 IU
-1 teáskanál margarin: 60 IU
-1 tojás: 20 IU
-10 dkg főtt marhahús, máj: 15 IU
 
Szerencsére ma már léteznek olyan modern, kifejezetten gyermekeknek készített étrend-kiegészítő készítmények, melyek segítségével könnyedén biztosítható a gyermekek számára szükséges napi D-vitamin bevitel. 
 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!