A D vitamin egy rendkívül fontos zsíroldékony vitamin, mely a csontok növekedéséhez és egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mivel a d vitamint a szervezet a zsírszövetekben elraktározza, a túl sok d vitamin fogyasztás mérgezést okozhat. A d vitamin hiánya azonban a csontrendszer károsodásához vezethet.

Az ergoszterol (D-2 provitamin) és az ergokalciferol (D-2 vitamin) a növényekben található, a 7 dehidrokoleszterol pedig az állatokban. A d vitamint napfény vitaminnak is szokták nevezni, mivel emberekben a biológiailag aktív formája, a kalciferol (D-3 vitamin) a napsugárzás hatására alakul ki.

Az ajánlott napi d vitamin bevitel:

Csoport - RDA/IU - RDA/mcg

Csecsemők - 200 IU - 5 mcg
Gyerekek - 200 IU - 5 mcg
Felnőttek (51 év alatt) - 200 IU - 5 mcg
Felnőttek (51 és 70 év között) - 400 IU - 10 mcg
Felnőttek 70 év felett - 600 IU - 15 mcg
Terhes nők - 200 IU - 5 mcg
Szoptató nők - 200 IU - 5 mcg

Étel - 100 g d vitamin tartalma

Tőkehalmáj olaj - 22,220 IU
Lazac - 650 IU
Tuna - 249 IU
Garnélarák - 150 IU
Gomba - 149 IU
Napraforgómag - 92.2 IU
Tojás - 49.9 IU
Máj - 49.9 IU
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!