Sokan pályázhatnának erre a címre, de a pálmát minden bizonnyal a D vitamin vinné el. Napi 400 NE-t (nemzetközi egység) javasoltak belőle, mert ekkora adaggal lehetett kivédeni az angolkórt, a gyermekkori csontlágyulás következtében fellépő csont deformitásokkal járó elváltozásokat.

Ezen kívül még kinevezték csontvitaminnak is. És ezzel sok százmillió ember életét tették tönkre, mert kiderült, hogy a napi 400 NE D3 vitamin az mindössze 10ng/ml vérszinttel jár, ami katasztrofálisan alacsony.

A táplálékkal bevitt napi mennyiség nálunk max. 80 NE és az év 8 hónapjában a napsugárzás hatására a bőrben képződő vitaminmennyisége  minimális.
 
Majd az is kiderült, hogy az emberi szervezetnek naponta nem 400 NE, hanem kb. 4000 NE D3 vitaminra van szüksége. A vérszintet ezután 20 ng/ml-re emelték, de ezzel sem lehetett a felnőttkori csontvesztést megállítani (csontritkulás talaján kialakult csonttörések), ezért 30 ng/ml az újabb ajánlott vérszint.

Csakhogy a D vitamin nem kizárólag a csontokra hat. Nem csak csontvitamin. Sőt, 30 ng/ml alatt a D vitamin immunrendszer serkentő hatása nem érvényesül megfelelően. A hibásan működő immunrendszer miatt megnő a gyulladásos bélbetegségek száma, a sclerosis multiplex, a reumatoid artritis. Az elhízásra való hajlam fokozódik, mindkét diabétesz típus gyakorisága megnövekszik. Nő a szívelégtelenség gyakorisága és a magas vérnyomásra való hajlam. Az emlő, a prosztata és a vastagbélrák gyakorisága napi 400 ND D-vitamin ellátottság mellett magas, míg ha a napi bevitelt 1000 NE fölé emeljük, ezeknek a betegségeknek az előfordulása 80%-os csökkenést mutat.

Bár zsíroldékony vitamin, mégsem képes a szervezet belőle megfelelő mennyiséget tárolni. Igaz, hogy tíz perces napozás 3000 NE D3 vitamint jelent, de ha fényvédő krémeket használunk, akkor ez az érték 90%-kal lecsökken. Egyébként is mindenki bújik a nap elől. mfd3.jpg
 
Most 32 ng/ml az ajánlott D3 vitamin szint, de ez a csak a hiány határa. Legalább 50 ng/ml lenne a kívánatos. Ezt minimum napi 2000 NE D3 vitamin rendszeres szedésével érhetjük csak el. Az MEA és az FDA ezt a határt jelölte meg, mint napon belül bevihető biztonságos dózist.

De számtalan biztonsági vizsgálat erősítette meg, hogy napi 4000 NE esetében sem kell számolnunk semmilyen toxikus hatással és csak napi 10 000 NE az az érték, amely felett várhatóak egyéb szövődmények, mint pl. vesekő. De az is igaz, hogy akiknek a D3 vitamin szintje elérte a 200 ng/ml értéket, náluk sem dokumentáltak egyetlen esetben sem toxikus tüneteket.

A kalcium bevitel a D vitamin nélkül nem ér semmit. A nagy vízburka miatt amúgy is nagyon rosszul szívódik fel, a tabletták dózisai nagyon csekélyek. Tessék csak kiszámolni, mennyi kalcium van egy kalcium pezsgőtablettában, ami 1000 mg-osnak  hirdeti magát. A tiszta kalcium meglepően kevés lesz.

Mi a megoldás?

Aki egészséges immunrendszert, csontrendszert, szív és keringési rendszert szeretne és nem akar cukorbeteg sem lenni, fogyasszon el napi 2000 NE D3 vitamint, minden nap. Van néhány olyan betegség, ami jelentős mértékű hiperkalcémiával (túl magas kálcium szint a vérben) jár. Őrájuk ez természetesen nem igaz, de ők úgy is szoros orvosi felügyelet alatt állnak, mert a kórosan magas kalcium mögött mindig komoly betegségek húzódnak meg.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!