Amikor  a C vitamin azonnali adása életet ment. A vitaminoknak általában igen kis szerepet tulajdonítanak a sürgősségi betegellátásban, pedig ez koránt sincs így. A Methaemoglobinaemia nevű életveszélyes állapot intravénásan adott C vitaminnal gyorsan megszűntethető, ha gondolnak rá!

Mi is az a methaemoglobinaemia?

Ehhez muszáj néhány sort elolvasnunk. A vörösvértestjeink legfőbb  feladata az oxigén szállítása a sejtekhez. Ezért minden vörösvértest egy hemoglobin molekulával töltött zsáknak tekinthető. A hemoglobin molekula közepén egy két vegyértékkel rendelkező vasatom van, ami képes az oxigént a levegőből megkötni. Ha ez a két vegyértékű vas három vegyértékű, ún. ferri vassá alakuhemoglobinl, akkor methemoglobin keletkezik, ami nem képes az oxigént a sejteknek leadni, ezáltal súlyos cianózis, a beteg elkékülése alakul ki, ami nagyon hamar a beteg halálát okozza.
 
Mi okozhatja a fenti állapotot?

A leggyakoribb a magas nitrát tartalmú kútvíz fogyasztása, de kisgyermekeknél elég az is, ha ebben a vízben fürdetik a gyermeket. Bizonyos permetezett zöldségek is methaemoglobinaemiát okozhatnak, de vannak olyan betegségek (pl. citokrom-b5 reduktáz hiány, M típusú hemoglobin betegségek), amik ugyan ezt az életveszélyes állapotot főleg csecsemőkben előidézhetik.

Ha ilyenkor gyorsan adnak betegnek intravénásan 600 mg C vitamint, akkor azzal megmenthetik az életét. Ezt ilyenkor perszer gyakran kiegészítik 100%-os oxigén belélegeztetéssel is.

Ez az egyik olyan helyzet, amikor a vitamin életmentő gyógyszerré változik!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!