Kutatók szerint azok, akik nem jutnak hozzá a kellő mennyiségű d3 vitaminhoz, nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akiknek a szervezetében megfelelő mennyiségű d vitamin van.

A 13 000 fővel végzett 6 éves kutatás szerint 26%-kal nagyobb eséllyel hal meg az a személy, akinek a d vitamin szintje alacsonyabb (Albert Einstein College of Medicine, New York).

Úgy tűnik, a d vitamin képes lassítani a ráksejtek növekedését, és erősíti az immunrendszer, valamint az erek működését. Amerikai kutatók szerint a d vitamin hiány közvetlenül vagy közvetve évente 600 000 rákos megbetegedésért lehet felelős, főleg az észak európai országokban, ahol kevés a napsütés.

Más tanulmányok szerint is kapcsolat van az alacsony d vitamin szint és a rákból, szív-, és érrendszeri betegségekből és cukorbetegségből származó magasabb halálozási ráta között.

http://vitamin.drtihanyi.hu/uploads/vit2.jpg


1988 és 1994 között 13 300 fő bevonásával végeztek kísérletet, a tanulmányban résztvevő alanyokat vérük szérium d vitamin szintje alapján 4 csoportba sorolták. A legmagasabb és legalacsonyabb d vitamin szintű csoport halálozásai adatai között 26%-os különbséget mértek. A legalacsonyabb d vitamin szintű csoportban a szérum d vitamin szintje 18ng/ml alatt volt. A csontok egészséges működéséhez 30ng/ml d vitamin szükséges.

dr. Michael Melamed, a kutatás vezetője szerint a forgalomban lévő d vitamin készítmények közül a D-3 vitamin készítmények a hatásosak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!