Az eleuthero gyökér vagy más néven szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus) a koreai és amerikai ginzengek családjába tartozik és az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyógynövény világszerte.

A szibériai ginzeng egy vékony, tüskés cserje, mely akár 5 méter magasra is megnőhet. Dél-Kelet Oroszországban, Kína északi részén, Japánban és Koreában őshonos. A növény gyökerét használják gyógyításra.

A ginzengek családjába tartozó növényeket évszázadok óta használják különböző betegségek gyógyítására a tradicionális keleti orvoslás gyakorlói. A koreai (vagy más néven ázsiai), vörös és fehér ginzenget évezredek óta használják Kínában. Az amerikai ginzenget az 1700-as évek elején fedezték fel Észak-Amerikában. A szibériai ginzenget 2000 éve alkalmazzák a kínai gyógyítók, légzőszervi betegségek, fertőzések gyógyítására. A szibériai ginzenget Kelet-Európában is több száz éve használják, Oroszországban és Európa más részein a 40-es évektől vált népszerűvé.

Oroszországban a gyógynövény elterjedése I. I. Brekhman nevéhez fűződik. Felfedezte a növény adaptogén hatásait, immunrendszer erősítő képességeit. A következő 30 évben a szibériai ginzeng a kutatók fókuszába került a Szovjetunióban. Észrevették, hogy a szibériai ginzeng növeli az atléták, sportolók teljesítőképességét, ezért több olimpikon is alkalmazta a felkészülés során az edzés program szerves részeként.
 

{$up_uri}MegaFood/sibging.jpg

 


A szovjet asztronauták magukkal vitték a gyógynövényt az űrbe is az amfetamin helyett, amit az amerikai űrhajósok vittek fel. A szovjet kutatók feltárták az Eleuthero gyökér immunrendszer erősítő képességét, ezért pl. a csernobili atomkatasztrófa után szibériai ginzenget adtak azokanak, akik sugárfertőzést szenvedtek.

A szibériai ginzeng aktív hatóanyagai az ún. eleutheroside kémiai vegyületek. Ezek a komplex összetevők eltérnek a többi ginzengben található vegyületektől. A legtöbb kutatás a gyógynövénnyel a Szovjetunióban történt, ezek alapján az alábbi területeken fejt ki pozitív hatást a növény:

- növeli a fizikai erőnlétet, az oxigénfelvételt
- normalizálja a vérnyomást
- csökkenti a káros sugárzás hatását
- erősíti az immunrendszert (növeli a limfociták és természetes ölősejtek aktivitását)

Milyen esetekben javasolják a szibériai ginzeng alkalmazását a keleti gyógyítók?

- krónikus fáradtság
- AIDS
- immunrendszer erősítés
- depresszió
- kemoterápia és sugárkezelés

Készítményünk, mely szibériai ginzenget tartalmaz:


MegaFood Antioxidant

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!