Láttuk, hogy a hem molekula közepén vasatom van, és a hemoglobin, mely egy óriás molekula (67 000 Dalton a molekula súlya) a szervezet oxigén és széndioxid szállításában vesz részt. Négy hem molekulát, azaz 4 db vasatomot tartalmaz.

Azonban nem egyféle hemoglobint ismerünk, hanem szám szerint nyolcat. Ebből messze a leggyakoribb a hem-A, mely 97,5%, és a fent vázolt funkciókat látja el. Ha valami bevált, a természet bizony nem enged belőle. A hem–L a laktoperoxidáz enzimrendszer része, részt vesz a pajzsmirigy hormonok szintézisében. A fehérvérsejtek egy típusa, az eosinophilek két féle peroxidáz rendszert is működtetnek (laktoperoxidáz, és myeloperoxidáz), melyek segítségével képesek a baktériumokat és a vírusokat elpusztítani.

A Hem-M szintén a myeloperoxidáz rendszerben vesz részt, a Hem-D a baktériumoknak fontos, míg a hem-S külön tárgyalás témája lehetne.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/hem.jpg


De ennél sokkal fontosabb, hogy amikor a hemoglobin-A elszállítja az oxigént a sejtekhez, akkor következik a légzés második fázisa, ugyanis ezt az oxigént a sejteknek fel kell venni, és egy bonyolult energiatermelő folyamat végén vízzé kell alakítania. Ez viszont a cytochrom enzim család nélkül nem lehetséges, és lám, milyen a „véletlen”, a cytochromok is hem proteinek! A sejtlégzésnek ebben a szakaszában a rákos sejtek egy része komoly nehézséggel küzd, de erről majd később.

Ezek után jön a meglepetés! A túl sok vas toxikus, súlyos szívizom elfajulást, coronaria betegséget, májkárosodást okozhat. Ezért a vas felszívódása a szervezetben rendkívül jól szabályozott és néhány ritka betegség kivételével szájon át, természetes körülmények között nem lehet túl adagolni.

Azért jó tudni, hogy a növényekben lévő vas nehezen szívódik fel, míg a húsfélékből a felszívódása sokkal jobb. Egyébként is láttuk korábban a növények inkább a magnéziummal, káliummal „dolgoznak”, nem igazi vasforrások.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!