Mindig léteztek túlsúlyos, elhízott gyermekek. A régi időkben a pufók gyerekek nagyobb valószínűséggel élték túl a betegségeket, járványokat, bizonyos korokban a túlsúlyos gyerekek és felnőttek a család anyagi biztonságáról árulkodtak. Bizonyos kultúrákban a túlsúly kifejezetten értéknek számít.

{$up_uri}obesechild.jpg

Mára azonban a helyzet megváltozott. Manapság a gyermekkori túlsúly vagy elhízás egyenlő a krónikus betegségek kialakulásának nagyobb valószínűségével. És melyek ezek a betegségek? A II-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás betegség, a magas koleszterinszint, stb. A túlsúly ráadásul hajlamosít a degeneratív ízületi bántalmakra is, melynek eredményei a fájó térd, csípő, lábak, hát és ez gátolja a fizikai aktivitást. Ezek a betegségek és kellemetlen fizikai állapotok korábban csak felnőttek körében fordultak elő, általában 40 éves kor felett.

Az elmúlt években a gyermekkori elhízás hatalmas méreteket öltött, a fejlett világban rendkívül lehangoló tendenciát mutat. Az elhízás gyakorisága a gyerekek és serdülők körében nagyobb ütemben nő, mint a középkorú felnőttek körében. Természetesen a gyerekkori elhízás következtében nagyobb valószínűséggel alakul ki a felnőttkori elhízás is.

A gyerekkori elhízás legfontosabb rizikófaktorai:

- genetikai tényezők
- társadalmi tényezők
- kulturális tényezők
- környezeti tényezők
- életmód

Sok tényezőn nem tudunk változtatni, ezért megfelelő életmóddal küzdhetünk a nem kívánt állapot ellen. Gyermekkorban az életmód alakítása még nem tudatos, ezért ez szinte 100%-ban a szülő felelőssége. Túlsúlyos vagy elhízott szülők gyermekei 80%-ban túlsúlyosak vagy elhízottak lesznek. A gyerekek utánozzák szüleiket, és ha azt látják, hogy azok egészségtelenül élnek, akkor akaratlanul is ezt a példát fogják leutánozni.

Ha egy gyermeknek csak egyik szülője túlsúlyos, akkor 40%, míg normál testsúlyú szülők gyermekeinél mindössze 7% az esély arra, hogy a gyermek elhízzon.

A legnagyobb hibák, amit egy szülő elkövethet gyermeke életmódjának kialakításában:


- reggeli étkezés kihagyása
- rendszertelen étkezés
- kekszek, csokik, ropik, sütik, stb. beiktatása a gyermek étrendjébe
- gyorséttermi ételek
- alacsony rost tartalmú ételek
- fizikai aktivitás hiánya

A legjobb módszer, mint mindig, a megelőzés.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!