Egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy azoknál a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, akiknél antibiotikumos kezelést alkalmaztak, 70%-kal nőtt az asztma kifejlődési esélye későbbi életük során.

Forrás: Yale University, American Journal of Epidemiology

Egy antibiotikumos kezelés 40%-kal, míg két antibiotikumos kezelés akár 70%-kal is növelheti a kockázatot.

A gyermekkorban kifejlődő asztma egyre nagyobb számban van jelen modern életünkben, fiúknál gyakrabban fordul elő ez a betegség típus.

A kutatók úgy gondolják, hogy mindez annak köszönhető, hogy az antibiotikumok felborítják az emésztőrendszerben található baktériumok egyensúlyát és ez hatással lehet az immunrendszer működésére és ez okozhatja a nem megfelelő immunválaszt. Ez főleg a széles spektrumú antibiotikumokra igaz.

A tanulmány felhívja a figyelmet a sok esetben szükségtelenül alkalmazott antibiotikum terápia egyik mellékhatására. Természetesen vannak esetek, amikor az antibiotikumok alkalmazása elengedhetetlen.

De ne feledjük, a mai termelt antibiotikumok 70%-át az állatgyógyászatban használják fel és mára a rezisztens törzsek annyira elterjedtek, hogy ha szemléletünkön nem változtatunk, a mikrobákkal vívott csatát el fogjuk veszíteni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!