A sok napfény nemcsak a szellemet javítja, hanem az immunrendszert is erősíti. Kutatások azt mutatták, hogy a D-vitamin napsütéskor kulcsszerepet játszik abban, hogy aktiválja azokat a fehérvérsejteket, amelyek megvédik szervezetünket az influenzától, bizonyos élelmiszer okozta káros hatásoktól és a ráktól.

A „napfény vitamin” nélkül a sejtek nem veszik fel a harcot a betegségek ellen. Ez a felfedezés segíthet új típusú oltóanyag fejlesztésekben, autoimmun betegségek és a rák elleni harcban.

Köztudott, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához, a csontok egészségéhez és egyes tanulmányok szerint rákellenes hatása van.

Számos laboratóriumi vizsgálat mutatta ki, hogy a d vitamin arra ösztönzi a fehérvérsejteket, hogy pusztítsák el a fertőzéseket okozó vírusokat, baktériumokat.

Más fehérvérsejtek pedig „segítőkké” vállnak, lehetővé teszik az immunrendszer számára, hogy emlékezzen a korábbi fertőzésekre és egy következő fertőzés alkalmával gyorsabban tudja mozgósítani védelmi rendszerét. A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint, ha a T-sejtek (fehérvérsejtek) nem találnak elég D-vitamint a vérben, akkor nem is kezdik mozgósítani magukat. Habár D-vitamin található az olajos halakban és a tojásban, a legtöbb D-vitamin a napsugárzásból származik és egyeseknek egyszerűen nincs elég belőle. Angliában például a lakosság fele D-vitamin hiányban szenved tél végén. Skóciában a lakosság 2/3-a.

{$up_uri}sunshine.jpg


A szolárium nem segít, mert az UV-B sugarakat szűri ki, ami nélkül nincs a bőrben D-vitamin szintézis. Télen van úgy, hogy hónapokra nem süt ki a nap és ruhán keresztül egyébként sem hat. A téli, őszi és kora tavaszi időszakokban tehát elengedhetetlen a megfelelő D vitamin pótlás. Ezt a legegyszerűbben megfelelő étrend-kiegészítők szedésével biztosíthatjuk.

MegaFood D3 vitamin

{$up_uri}d3.jpg


NOW D3 vitamin

{$up_uri}nowd.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!