Náthás? Eldugult az orra? Depressziós? Kevés az energiája? Elképzelhető, hogy Ön is D-vitamin hiányba szenved. Ez nem lenne csoda, hiszen a mi klímánkon 10-ből kb. 9 ember szenved D-vitamin hiányban, az emberek 2/3-a pedig súlyos hiányban.

A D-vitamin 90%-a a napsütés útján keletkezik szervezetünkben, míg kb. 10%-át táplálkozással biztosítjuk.

A D-vitamin egyik fontos tulajdonsága, hogy erősíti az immunrendszert, hiányában a sejtek nem képesek megfelelően reagálni és felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.

Az elmúlt évek kutatásai több súlyos betegség kialakulását is kapcsolatba hozták a D-vitamin hiányával:

-    fáradtságmfd3.jpg
-    csontfájdalom
-    izomfájdalom
-    migrén
-    angolkór
-    bizonyos degeneratív megbetegedések
-    depresszió

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a D-vitamin szerepét leértékeltük az elmúlt években és a D-vitamin hiányban szenvedők arányát is jelentősen alábecsültük. Sajnos Magyarországon nem állnak rendelkezésünkre pontos adatok a témával kapcsolatban, de Nyugat-Európában több felmérés is arra az eredményre jutott, hogy az emberek túlnyomó többsége, akár 90%-a szenvedhet D-vitamin hiányban.

Nyáron ez az arány sokat javulhat, mivel akkor elegendő napsugárzás éri bőrünket, azonban amikor beköszönt a maihoz hasonló, felhős, borús idő, D-vitamin raktáraink gyorsan kiürülnek.

A D-vitamin hiány tavasz elejére csúcsosodik ki, amikor már hónapok óta nem érte napsütés bőrünket, és jellemzően ekkorra alakulnak ki az influenzajárványok is, amikor az emberek védekezőképessége, immunrendszere a leggyengébb.

Ha napot nem is tudunk télen biztosítani annyit, amennyi kell, ma már kiváló D3 vitamin készítményeink vannak, amik pótolhatják a kiesett napfény jótékony hatásait.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!