Már több ízben írtam arról, hogy szervezetünk D3-vitamin szintje alapvető hatással lehet egészségünkre. Az elmúlt években kutatók ezrei vizsgálták a D-vitamin jótékony hatásait, és olyan megállapításokra jutottak, melyeket korábban nem is feltételezetünk.

Éppen ezért sokan a D3-vitaminra nem is, mint vitaminra, hanem inkább hormonra tekintenek. Az utóbbi évek kutatásai alapján megtudhattuk, hogy vérünk D3-vitamin szintje hatással lehet immunrendszerünk működésére, és komoly szerepe lehet egyes betegségek megelőzésében is. 

Mégis, mai modern világunkban az emberek jelentős részénél nem megfelelő a vér D3-vitamin szintje. Magyar adatokkal nem nagyon rendelkezünk, azonban néhány ország felmérésének eredményeiből vonhatunk le következtetéseket. Angliában például a hivatalos adatok szerint a lakosság kb. ¼-es szenved D-vitamin hiányban. Nincs okunk azt feltételezni, hogy nálunk sokkal kedvezőbb eredmény születne. sunshined3.jpg

A D-vitamin kb. 90%-a a napsugárzás hatására alakul ki bőrünkben (a napsütés hatására a koleszterin alakul át D-vitaminná). A maradék 10%-ot táplálkozásunk során vesszük magunkhoz, főleg a hús, olajos hal, belsőségek és a tojás tartalmaz D-vitamint.

A D-vitamin hiány következménye az angolkórnak nevezett betegség, melynek során a csontok elvékonyodnak, könnyen törhetővé válnak. Más kutatások szerint az alacsony D-vitamin szint olyan betegségek kialakulásával van kapcsolatban, mint egyes szívbetegségek, izomgyengeség, csontritkulás, cukorbetegség, mellrák és vastagbélrák.

A D-vitamin hiány kialakulását elősegíti, hogy az utóbbi évtizedekben egyre kevesebbet tartózkodunk napon, mivel állandóan az UV-sugárzás káros hatásairól hallunk (mely természetesen nem elhanyagolható tényező).

dr. William Marshall (The London Clinic) biokémikus szerint a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, a megfelelő egészségi állapot fenntartásában, emellett a kalcium és foszfor felvételében és a sejtek megfelelő differenciálódásában (ennek tulajdonítható a rák megelőző hatása).

A kutató szerint a D-vitamin megfelelő szintje a plazmában 75 nmol/l vagy annál magasabb érték. 25 nmol/l alatti értéknél beszélünk klinikai D-vitamin hiányról. De az immunrendszer optimális működéséhez 50 nmol/l feletti érték szükséges.  
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!