Amerikai kutatók kimutatták, hogy 2,5mg D-vitamin elég ahhoz, hogy immunrendszerünk képes legyen felvenni a harcot a TBC-vel és más hasonló baktériumokkal szemben akár 6 hétig. A tuberkulózis vagy más néven gümőkór évente kb. 2 millió ember halált okozza.

Forrás: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Az olajos hal nagyobb mennyiségben tartalmaz D-vitamint, mégis az emberi szervezetbe a legtöbb D-vitamin a napsugárzás hatására alakul ki. Európában és a világ számos helyén azonban az év jelentős részében az embereket nem éri megfelelő mennyiségű napsugárzás, ami D-vitamin hiány kialakulásához vezet.

A kutatócsoport tagjai két londoni kórház TBC-s betegeit vizsgálták és megállapították, hogy a betegek 90%-a D-vitamin hiányban szenvedett.

Az antibiotikumok felfedezése előtt a D-vitamint aktívan használták a TBC gyógyítására, amikor is a szanatóriumokat olyan napos helyekre építették, mint a svájci Alpok. De mostanáig mégsem foglalkozott egyetlen tanulmány sem a D-vitamin immunrendszerre és ezáltal a TBC-re gyakorolt hatásával.

{$up_uri}tbc.jpg


A kutatásban résztvevő betegek egy része 2,5mg D-vitamint, másik része placebo-t kapott. A tanulmány készítői azt találták, hogy már egy adag D-vitamin is képes a szervezet baktériumokkal szembeni védekezőképességét erősíteni. A kutatás vezetője szerint tehát a D-vitamin egy rendkívül jó és olcsó megoldás a betegség megelőzésére. Ennek azért is van jelentősége, mert csak Angliában évente 8000 új esetet diagnosztizálnak, és ezek nagy része a nagyvárosokban fordul elő, ahol a legkevesebb napfény éri az embereket.

Ráadásul a TBC egy világméretű probléma, a világ lakosságának kb. 1/3-a, 2 milliárd ember fertőzött TBC-vel. Évente kb. 9 millió új esetet diagnosztizálnak és sajnos 2 millióan belehalnak a betegségbe.

A fejlett világban, pl. Londonban is a legtöbb beteg olyan emberektől kapja el a TBC-t, akik korábban megfertőződtek TBC-vel, a baktérium pedig lappang bennük. Chris Griffiths professzor szerint a D-vitamin segítségével megelőzhető lenne, hogy a lappangó baktériumok újra aktiválódjanak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!