Ha manapság a kalciumról beszélünk, akkor reflex-szerűen a legtöbb embernek a csontok és a tej ugrik be. Pedig szembe kell néznünk azzal, hogy a valódi csont erősítés nem a tej és tejtermékek segítségével érhető el.

Egy felnőtt ember testtömegének kb. 1,5%-át teszi ki a kalcium, melynek 99%-a a fogakban és csontokban található. A kalciumnak a csontok és fogak felépítésén kívül más szerepe is van: véralvadás, hormonképződés, sejten belüli információáramlás, stb.

A legújabb kutatások szerint a kalcium hiánya olyan állapotok kialukálásával is kapcsolatba hozható, mint a magas vérnyomás, emelkedett koleszterin és triglicerid szint, fogínygyulladás, vastagbél daganat.

Az emberi szervezetben a kalcium anyagcsere 3 hormonhoz kötődik: parathormon, kalcitriol (D-vitamin), kalcitonin. A kalcitriol a D-vitamin aktív alakja.

A D-vitaminnak 2 formája van. Az egyik a D2-vitamin (ergokalciferol), mely a táplálékkal kerül szervezetünkbe. A növények csak D2-t tartalmaznak. A D3-vitamin, a kolekalciferol szintézise a bőrben kezdődik az UV sugárzás hatására, ahol az ergokalciferol kolekalciferollá alakul át, majd ezt követően kétszer hidroxilálódik, a májban, majd a vesében.

Manapság a legtöbben úgy tekintenek a tejre, mint a legfőbb kalciumforrásra, pedig azokban az országokban a legelterjedtebb a csontritkulás, ahol a legmagasabb az egy főre jutó tej és tejtermék fogyasztás (Anglia, USA), azonban elődeink is nagy mennyiségben vettek magukhoz kalciumot, melynek legfőbb forrásai a zöldségek, növények, bogyók, magvak voltak. A zöldségek mellett az ivóvízben is találunk nagyobb mennyiségben kalciumot, főleg az ásványvizekben, melyek a csapvízhez képest sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak kalciumot. A zöldségek közül a legjobb kalciumforrás a brokkoli és a kelkáposzta.

A kalciumhiányos táplálkozás egyik legfontosabb negatív következménye a csontritkulás. A csontritkulás kialakulásának egyéb fontos okai:

- genetikai hajlam
- alkohol fogyasztás
- dohányzás
- kevés mozgás
- hormonális tényezők
- bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, heparin)

A kalciumon kívül a fehérjék, a vitaminok és más ásványi anyagok is fontosak a csontképzésben. A kalcium beépülését a D-vitamin elősegíti, a nagy foszfortartalom és a túl sok zsiradék viszont gátolja. A kalcium felszívódását a táplálék nagy oxalát tartalma csökkenti, míg a C-vitamin növeli.

Nagyon fontos, hogy felismerjük, hogyan juthat szervezetünk megfelelő mennyiségű és minőségű kalciumhoz, hiszen az oszteoporózis népbetegség Magyarországon, kb. 900 000 embert érint hazánkban.

Napi ajánlott dózis

A D-vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban van meghatározva (nemzetközi egység). Ez a mennyiségű D-vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.
A D-vitamin biztonságos. Nagyon sok ember keveri a D-vitamint az A-vitaminnal.

Szükségünk van mindkét vitaminra, hogy megőrizzük egészségünket, a D-vitamin az A-vitaminnal szemben azonban akkor sem toxikus, amikor nagyobb dózist veszünk be. A félelem a D3 vitamin túladagolásától tehát teljesen alaptalan.

Nem minden D-vitamin egyforma, több variánsa is létezik. Néhány rossz minőségű táplálék kiegészítő tartalmazza az olcsóbb D2-t (ergocalciferolt), ami önmagában hatástalan és csak megfelelő napozás után, a bőrben képes hatékony kolekalciferollá alakulni. Az emberi szervezetben a D2 nem aktív, így először át kell alakítani D3–á mielőtt bármi egészségre gyakorolt hatása lenne. Ez egy nagyon pazarló eljárás, és sokszor nem is lehetséges (pl. télen, ősszel, vagy csak nagy kockázat árán - rendszeres szoláriumozással), főleg, mikor a kész D3 is rendelkezésre áll.

A hatásos készítmény azonban még mindig nem a kolekalciferol, mert ezt még a májnak és vesének hidroxilálnia kell (a 25-ös hidroxilációt a máj végzi, az 1-es kötőhelyen pedig a vesének kell hidroxilálnia). Így áll elő a valóban hatásos 1, 25 dihidroxi kolekalciferol. De ha valaki máj vagy vese betegségben szenved, akkor ezek a hidroxilációk elmaradhatnak, így megfelelő D vitamin hatás nem alakulhat ki náluk.

A D3 hormon hiánya pedig valóban az imént felsorolt súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Ma már rendelkezésünkre áll az 1, 25 dihidroxi kolekalciferol, ami a valóban hatásos hormon, szájon át bevehető, jól felszívódik, nagy dózisban sem toxikus, jól tolerálható.


http://www.drtihanyi.hu/uploads/bone.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!