Több korábbi tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitaminnak fontos szerepe lehet a rákos betegek túlélésében. Számos kemoterápiás készítmény azonban súlyos D-vitamin hiányt okozhat.

Általánosságban elmondható, hogy a rákos betegek átlagos D-vitamin szintje alacsonyabb, mint a populáció más tagjaié. A Roswell Park Cancer Institute kutatói vizsgálták az összefüggést a betegség és a D-vitamin hiány között. Megállapították, hogy a kemoterápiás készítményekkel kezelt betegeknél 400%-kal nő a súlyos D-vitamin hiány rizikója (kevesebb, mint 15ng/ml).

Ez pedig súlyos problémát jelenthet. Egy korábbi tanulmány pl. azt mutatta, hogy a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező vastagbélrákos betegeknél szignifikánsan megnő a halálozás. mfd3.jpg

Francia kutatók is hasonló eredményekre jutottak. A kezelést megelőzően betegeik 79,5%-a szenvedett D-vitamin hiányban (30ng/ml alatti értékek), majd a kemoterápiát követően ez az arány felugrott 97,4%-ra. A kemoterápiás kezelés a betegek átlagos D-vitamin szintjét 21,3ng/ml-ről 14,7ng/ml-re csökkentette. A vastagbélrákhoz hasonlóan a mellrákban szenvedő betegek esetében is az alacsonyabb D-vitamin szint rövidebb túléléssel párosult.

Hogyan tartható fenn a megfelelő D-vitamin szint kemoterápia alatt?

Az ideális D-vitamin szint fenntartása kemoterápia alatt még nem egy letisztult terület, az azonban már most is látszik, hogy ehhez naponta legalább 2000 IU (NE=nemzetközi egység) D-vitamin szedése szükséges. Magyarországon hivatalosan ez az érték tekinthető a felső határnak, amit a 2012 tavaszán tartott konszenzus konferencia is megerősített, mert ezzel a dózissal előzhető meg a D-vitamin hiány felnőttekben. Betegségekben azonban (éppen az imént felsorolt kórképekben) ma már nálunk sem zárkóznak el, sőt, hivatalosan kimondták, hogy 2000 IU-nál nagyobb dózisok szükségesek.  

Az USA-ban találkozhatunk olyan étrend-kiegészítő termékekkel is, melyek 10 000 IU D-vitamint tartalmaznak. Az ideális természetesen az lenne, ha minden kemoterápiával kezelt beteg egyénre szabott terápiát kapnak D-vitamin szintjének folyamatos kontrollja mellett. 50-75 ng/ml lenne az ideális szint az ő esetükben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!