A nyárnak végre, így visszavonhatatlanul kopogtat ajtónkon a D-vitamin hiány. A D vitamin, bár zsíroldékony vitamin, még sem képes elegendő mennyiséget elraktározni belőle szervezetünk a hosszú őszi és téli hónapokra.

Természetes módon a napfény hatására a bőrben képződik, mivel az egyik fő szerepe éppen az, hogy megvédje bőrünket az ultraibolya sugárzások káros következményeitől. A D-vitamin vagy inkább D hormon azonban ennél sokkal többet tud.

Elsőnek a csontokra gyakorolt jótékony hatását ismerték fel a „ködös” Angliában és valóban, ha a D vitamin vérszintje eléri a 30 ng/ml-t, akkor a csontok nem lágyulnak el (gyermekkori tyúkmell, osteomalacia), ill. nem lesznek törékenyek (osteoporosis). Régi tévhit, hogy ha elegendő kalciumot fogyasztunk, akkor megtettünk mindent a csontjainkért. Nos, ez nem így van, megfelelő D-3 hormon mennyiség nélkül a kalcium mit sem ér. mfd3.jpg
 
Később  az is kiderült, hogy a d vitamin nem csak csontvitamin, hanem 40-50 ng/ml vérszint felett, már hatékonyan támogatja az immunrendszert, komolyan véd pl. az influenza vírusától. Nem véletlen, hogy az influenzajárványok mindig akkor támadnak, amikor az emberek D-vitamin ellátottsága a minimumon van.

A D vitamin meggátolja az éremlemeszesedés folyamatát, aminek az a lényege, hogy ha nincs elég D vitamin a szervezetben, akkor a csontokból a mész (kalcium és foszfor) kivándorol és az erekben, nevezetesen az artériákban rakódik le. Ennek következménye a szívinfarktus, a stroke, az érszűkület a láb artériáiban.

A cukorbetegségnek több formája van, de az egyszerűség kedvéért 1-es és 2-es típust különböztetünk meg. Az 1-es típus gyógyszerrel nem kezelhető, azonnal inzulinkezelésre szorul a beteg élete végéig. Korábban azt hittük, ez a gyermekkor betegsége, de ma már tudjuk, hogy sok felnőtt is lehet 1-es típusú cukorbeteg. Ez ellen a forma kialakulása ellen a D vitamin részleges védelmet nyújthat.

50 ng/ml feletti D vitamin szinteknél megfigyelték kutatók, hogy laboratóriumi körülmények közt gátolja a tüdő, az petefészek, az emlő, a vastagbél és a prosztatarákok kialakulását is. Ezt a D vitamin szintet a mi klímánkon napi 1000 NE D3 vitamin rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk magunknak.
 
A korábban alkalmazott napi D vitamin adagok felülvizsgálata megkezdődött. Ma egy felnőtt, átlagos testsúlyú ember ajánlott dózisa 2000 NE. Egy terhes kismamáé vagy egy elhízott betegé napi 3000 NE. 20 éves korig legalább napi 1000 NE. Csecsemőknek is napi 400-1000 NE d3 vitamin ajánlott.
 
A mi klímánkon a táplálék nem tartalmaz elegendő D3 vitamint, tehát az őszi, téli, tavaszi hónapokban rendszeres D vitamin pótlásra szorulunk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!