Beigazolódni látszik az, amit az ősi, alternatív gyógyítók már évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt is jól tudtak: a C-vitamin hiánya a szervezetben elősegítheti a szívbetegségek kialakulását. Dán kutatók kettős vak (a vizsgálatban résztvevő alany sem tudja, hogy hatóanyagot vagy placebot kap és az orvos sem, hogy melyiket adja) vizsgálattal igazolták, hogy a C-vitamin hiánya növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

A C-vitamin az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban fogyasztott vitamin, melynek az alternatív medicina számos jótékony hatást tulajdonít, mint pl. az anti-tumor hatás, vírus- és batériumölő hatás, stb. 

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy C-vitamin nélkül nem tudunk élni, hiszen súlyos C-vitamin hiány esetén kialakul a skorbut nevű betegség, mely C-vitamin adása nélkül biztosan halálos. Azt is tudjuk, hogy az emberi szervezet a legtöbb élőlénnyel ellentétben nem képes saját maga előállítani a szükséges C-vitamint, ezért nekünk a táplálékkal kell bevinnünk azt. 

Érdekes, hogy dr. William McCormick kanadai orvos (1880-1968) már 20 évvel azelőtt felismerte a kapcsolatot a C-vitaminfogyasztás és a szívbetegségek között, hogy a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling elkezdett volna kutatni a témában. Pauling a 80-as években azon kísérletezett, hogy nagy dózisú C-vitamint és lizint (aminosav) adott arterioszklerózisban szenvedő betegeknek, hogy a folyamatot megállítsa és visszafordítsa. 

McCormick kísérletei során megadózisú, napi 100 grammnak megfelelő C-vitamint adott rákos betegeinek, egyik kísérlete során pedig megállapította, hogy egy szál cigaretta elszívása 25 mg aszkorbinsavat közömbösít szervezetünkben. McCormick az 50-es években számos cikket publikált a C-vitamin gyógyító hatásáról. 

Mivel a C-vitamint táplálkozásunk révén kell bevinnünk szervezetünkbe, nézzük meg, melyek a legjobb természetes C-vitamin források:

-    citrom, citrusfélék
-    burgonya
-    áfonyák
-    zöld, leveles zöldségek
-    paradicsom
-    spenót
-    dinnyék

Ha nem tudjuk táplálékkal biztosítani a szervezetünk számára szükséges napi C-vitamin mennyiséget, olyan étrend-kiegészítőt válasszunk, amely természetes és nem szintetikus formában tartalmazza a C-vitamint. Ilyen pl. a MegaFood Complex C-vitamin

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!