A C-vitamin, más néven L-aszkorbinsav létfontosságú mind az embereknek, mind pedig az állatoknak. A C vitamin egy antioxidáns, amely megvédi a testet az oxidatív stressztől. Az antioxidáns egy olyan molekula, amely gátolja más molekulák oxidálódását. Az oxidációs reakciók ugyanis szabadgyököket termelnek, amelyek képesek egy olyan láncreakciót elindítani a szervezetben, ami sejtkárosító hatású lehet.

A C-vitamin elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben található meg. Az emberi szervezetnek szüksége van a C-vitaminra a csontok, a bőr és az erek egészségének megőrzése miatt. A C-vitamin egy szerves vegyület, amely szenet és oxigént tartalmaz, ami minden élőlényben jelen van.citrom

Kollagén: a C-vitamin részt vesz a kollagén előállításában. A kollagén a kötőszövetek legfontosabb alkotóeleme és a leggyakrabban előforduló fehérje az emlősökben. Szakértők szerint az izomszövet 1-2 %-át alkotja kollagén. A kollagén fontos alkotója a rostos szöveteknek, az inakban, szaruhártyában, porcokban, csontokban, bélben és az erekben található meg.

Gyógyító szerep: a C-vitamin jelentős szerepet játszik a vágások és horzsolások gyógyulásában

Fertőzések elleni harc: azok az emberek, akiknek elegendő mennyiségű a C-vitamin a szervezetükben, könnyebben tudják felvenni a harcot a betegségekkel szemben, mint azok, akiknél alacsony a C-vitamin mennyisége a szervezetben.

Rák elleni védelem: lassítja és részben blokkolja a degeneratív, rákkeltő folyamatok kialakulását.

Szív és érrendszeri védelem: a C-vitamin tágítja az ereket, védelmet nyújt a hipertónia ellen (magas vérnyomás) és a szívbetegségek ellen.

Koleszterin: megfelelő mennyiségű C-vitamin csökkenti a koleszterin szintet

Skorbut: az elegendő mennyiségű C-vitamin fogyasztással elkerülhető a skorbut, az a betegség, amely ízületi fájdalmakat, vérzékenységet, fogínyvérzést,fáradtságot okoz. Elegendő zöldség és gyümölcsfogyasztással elkerülhető, manapság a skorbut egyébként ritkán fordul elő.

Szemek: a C-vitamin csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyét

Cukorbetegség: cukorbetegeknél, akik elegendő mennyiségű C-vitaminban gazadag gyümölcsöt és zöldséget fogyaMegaFood Complex Csztanak, kevésbé tapasztalható a vesék, a látás és az idegrendszer károsodása.

Vas: a vas felszívódás is jobb, ha több C-vitamint fogyasztunk

Hisztamin: egy 1992-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál az egyéneknél, akik naponta 2 gramm C-vitamint fogyasztottak, jelentősen csökkent a hisztamin mennyisége a szervezetükben. A hisztamin egy olyan anyag, amelyet az immunrendszer gyárt, gyulladást és egyéb problémákat okoz.

Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

Szakértők szerint naponta 90 mg és 2 gramm közötti C-vitamin mennyiségre  van szüksége az emberi szervezetnek,  de nincs kialakult vélemény az optimális dózisról. Rendszeres dohányosoknak, terhesség alatt, és stresszes életmód során nagyobb mennyiség indokolt

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!