Már korábban írtam arról, hogy a sejtek energetikai erőművei a mitokondriumok. Sejtjeink (de a növényi sejtek is) több száz, néha több ezer mitokondriumot tartalmaznak.

A mitokondriumok teljesen önállóan, a sejttől függetlenül osztódnak, saját DNS-ük van, ami meglehetősen kicsiny, körkörös formájú molekula (mindössze 37 génnek megfelelő információt tartalmaz). A fejlettebb élőlényekben (aerob élőlények) a mitokondriumokban történik a sejtlégzés a citrátkör, a pentóz foszfát ciklus és az oxidatív foszforiláció révén.

A mitokondriális DNS sérülékeny, mert a DNS javító enzim komplexek hiányoznak belőle, ezért tízszer gyakrabban következik be mutáció bennük, mint a sejtek ún. kromoszómális DNS-ében, aminek következményeként az alapvető energiatermelő folyamatok a sejtekben károsodhatnak.

Van olyan elmélet is, ami szerint az öregedésnek is ez az egyik legfőbb oka. 1988-óta egyre több betegségről mutatják ki, hogy a hátterében a mitokondriális DNS mutációja van (Leber-féle optikai neuropathia, Leight szindróma, Kearns szindróma, Pearson szindróma, és néhány speciális szívizom betegség is komolyan gyanúba jött). Ha figyelik a TV-ben a Dr. House-t, akkor gyakran ilyen, egyébként nagyon ritka és igen nehezen diagnosztizálható betegségekkel sztoriznak a sorozat forgatókönyv írói.

Mivel a mitokondriumban történik a sejtszintű oxidáció (sejtlégzés), ezért ennek melléktermékeként itt keletkezik a sejtben a legtöbb szabad gyök is, ami igen káros az esetek túlnyomó részében. Ezért a jó minőségű antioxidánsok bevitele egészségünk és hosszabb életünk elérése céljából nélkülözhetetlen.

Az antioxidánsok lehetnek vízben és zsírban oldódóak, közös hatásuk, hogy a szabad gyököket gyorsan és hatékonyan képesek semlegesíteni. Vízoldékonyak: C-vitamin, B-vitamin csoport, klorofill, folsav, polifenolok, resveratrol, antocyanidinek, stb. Zsíroldékonyak: E-vitamin, likopin, karotinoidok, stb.

A mitokondriális DNS-ünket mindig anyai ágon örököljük, és mivel ez a DNS kicsi, pontos összetételét jól ismerjük, így a mitokondriális DNS összetétele alapján pontosan meg lehet mondani pl. azt, hogy ki-ki milyen emberi rasszhoz tartozik. Ennek segítségével sikerült igazolni először, hogy a Neander völgyi ősember nem volt a mai embernek közvetlen elődje, nem vagyunk velük rokonok.

No, de vissza a lényeghez.

A növényi szervezetekben egyszerre vannak jelen a kloroplasztiszok és a mitokondriumok. Az állati sejtek kloroplasztiszt nem tartalmaznak. A növényi sejt a koroplasztiszok segítségével köti meg és alakítja át a napfény energiáját kémiai energiává. Mi abban különbözünk a növényektől, hogy a nagy energiájú biomolekulákat megesszük (mi nem tudjuk szintetizálni azokat, mint a növények), de innen kezdve az utunk nagyjából közös.

A felesleges fehérjékből és aminosavakból a növények is és mi is képesek vagyunk cukrot készíteni. Csakhogy a növényekben ez már egészen másképp történik, mint az állatvilágban. Ez a növényvilágban a glioxálsav ciklus segítségével mehet végbe, ami azonban csak akkor működik, amikor a magvak csíráznak, vagy a spórák kihajtanak. Ilyenkor a növény NEM VÉGEZ FOTOSZINTÉZIST, mert a fotoszintézis megjelenésekor a glioxálsac ciklus enzimjeinek az aktivitása 0-ra csökken.

Tehát a csírázás egy igen különleges állapot!

Csírázáskor a növényben a szabad aminosavak mennyisége megsokszorozódik (a nem fehérje képzőké is - ornitin, citrullin) ezáltal a karbamid-ornitin ciklus felgyorsul, azaz fogyasztásukkal könnyen megszabadulhatunk az ammóniától, ami számunkra méreg. A SOK SZABAD AMINÓSAVBÓL BIOGÉN AMINOK KELETKEZNEK (KOLAMIN, KOLIN, SZEROTONIN), amik a központi idegrendszer működésében nélkülözhetetlenek. Most a növényi hormonok fontosságára nem térnék ki. A növényi csíra készítmények fogyasztásával tehát valódi méregtelenítést végezhetünk szervezetünkben, különösen alkalmas erre a Green Magma, mely a fermentációs eljárás révén fokozza ezt a hatást.

Látható tehát, hogy az az ideális, ha rendszeresen fogyasztunk növényi csírát – pl. Green Magma (árpafű csíra, szójacsíra, búzafű csíra) és ezekhez érett, zöld növényeket kombinálunk (sok klorofill, sok vitamin és nyomelem, ásványi sók) – pl. SuperGreens, Klorofill cseppek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!