A D-vitamin egy szteroid típusú vitamin, mely a zsírban oldódó pro-hormonok csoportjába tartozik. A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését a szervezetbe. Egy részük a bőrünkben szintetizálódik UV fény hatására a 7-dihidro koleszterinből, a növényekből D2 vitamint vehetünk fel (ergokalciferol), míg halakból és a tejből a D3 vitamint vehetjük fel. Akik kellő mennyiségű időt tudnak a napon tölteni egész évben, nincs szükségük D-vitamin pótlásra, mivel a napsütés hatására bőrükben megindul a D-vitamin szintézise. Csakhogy nálunk az év 7 hónapja erre nem alkalmas.

A D-vitamin 5 formáját különböztetjük meg: D1, D2, D3, D4 és D5 vitaminok. Közülük két formának van hatása az emberi szervezetre, a D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalciferol) vitaminnak.

A Minnesota Egyetem kutatói feltárták, hogy alacsony kalóriatartalmú diéta esetén a D3 vitamin elősegíti a sikeres fogyást, így a D-vitaminnak fontos szerepe lehet az egészséges fogyásban.

Több korábbi tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a fejlett világ lakosságának jelentős része szenved krónikus D-vitamin hiányban. Súlyos D-vitamin hiánnyal az USA gyermek lakosságának közel 10%-a (7,6 millió gyermek) küszködik, míg 60%-nál (közel 51 millió gyermek) mutatható ki D3-vitamin hiány (forrás: NHANES Study). A hazai adatok meglehetősen hiányosak, de az idősek és a tizenévesek csaknem 100%-ának a D vitamin szintje nem megfelelő.

A fenti adatok sokkolták a kutatókat, rávilágítva arra a tényre, hogy egy nagyon komoly, átfogó problémáról van szó. sunvitd3.jpg

A D-vitamin a szervezetben elsősorban a napsugárzás hatására keletkezik, csak kevés táplálékunk tartalmaz említésre méltó mennyiséget. A napsugárzás önmagában azonban még kevés, a biológiailag aktív D-vitaminnak két hidroxiláción kell átesnie szervezetünkben. A D-vitamin aktív formája az 1,25-dihidroxi-kolekalciferol (vagy kalcitriol). Ez a D-vitamin forma képes pozitív hatásokat kifejteni szervezetünkben.

Az ideális mennyiségű D3-vitamin előállításához hetente minimum 2-szer 15 percig kell érnie a Napnak (3-as UV sugárzásnál magasabb) arcunkat, kezeinket, lábainkat, mellkasunkat és hátunkat anélkül, hogy bármilyen naptejjel bekennénk.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a D3-vitaminnak?

-    kalcium és foszfor felszívódás, beépülés elősegítése
-    immunrendszer erősítése
-    megfázás megelőzése (University of Colorado, Denver School of Medicine)
-    SM (szklerózis multiplex) előfordulási gyakoriságának csökkentése (Multiple Sclerosis and Neuroimmunology Center, Oregon)
-    az agy egészséges működésének fenntartása
-    ideális testsúly fenntartása (Medical College of Georgia)
-    asztma előfordulási gyakoriságának csökkentése (Harvard Medical School)
-    RA (reumatoid artritisz) rizikójának csökkenése
-    védelem a radioaktív sugárzással szemben (New York City Department of Health and Mental Hygiene)
-    bizonyos rákos betegségek előfordulásának csökkentése (Cancer Treatment Centers of America)

Kutatók szerint azoknak, akik nem töltenek megfelelő mennyiségű időt a napon, illetve az idősebb korosztálynak naponta legalább 1 000 IU D3-vitamint érdemes bevinniük szervezetükbe. Ez kb. két és félszerese az eddig ajánlott dózisnak, de  a korábban normálisnak tartott 50 nmol/ml calcidiol szint elégtelen vagy kortól és nemtől függően éppen megfelelő szintet jelent. Az ideális érték úgy tűnik 70 nmol/l körül lehet, ehhez pedig a korábban ajánlott dózisok nem elégségesek.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!