A zsírban oldódó D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünk megőrzéséhez, a kalcium és foszfor felszívódásához és hasznosulásához. A D-vitamin védelmet nyújt az izomgyengeséggel szemben, szabályozza a szívritmust és szükséges a normál véráramláshoz és pajzsmirigyműködéshez.

Erősíti az immunrendszert és az utóbbi évek tanulmányai szerint számos rákos daganat megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik, emellett pedig meghatározó a szerepe a csontritkulás megelőzésében. A D-vitamin kb. 2000 gént szabályoz, hatással van a sejtek osztódására, valamint a természetes sejthalál folyamatára.

A D-vitamin javítja az agyi funkciókat és hatással van hangulatunkra is. Olyan krónikus betegségek megelőzésében van meghatározó szerepe, mint a cukorbetegség, artritisz és különböző szívbetegségek.
A D-vitamin alacsony szintjét kutatók kapcsolatba hozták a csonttörések (főleg csípőtáji törések) gyakoriságának növekedésével. D-vitamin hiányában ugyanis a kalcium mit sem ér, hiszen nem képes hasznosulni szervezetünkben.

A legoptimistább becslések szerint is a fejlett lakosság kb. egyharmada szenved D-vitamin hiányban.

A krónikus D-vitamin hiány leggyakoribb következményei lehetnek:

-    szívbetegségmfd3.jpg
-    születési rendellenességek
-    depresszió
-    magas vérnyomás
-    stroke
-    szellemi leépülés
-    csonttörés
-    bizonyos rákos megbetegedések
-    SM
-    álmatlanság
-    szembetegségek
-    más, krónikus betegségek

Idősebb korban sokkal gyakoribb a D-vitamin hiány kialakulása, ráadásul nekik még nagyobb szükségük van a D-vitaminra.

A D-vitamin leghatékonyabb, aktív formája a D3-vitamin, mely a napsütés hatására alakul ki szervezetünkben. A bőrben keletkező D-vitamin nem válik aktívvá, amíg nem megy keresztül a májon és veséken, ahol jelentősen átalakul. A D3-vitamin a hormonokhoz hasonlóan a vérben áramlik. Csupán táplálkozással a szervezet számára szükséges D3-vitamin nem biztosítható.

A D3-vitamin pótlásának egyik legjobb alternatívája a MegaFood D3-vitamin, mely teljesen természetes formában tartalmazza ezt a létfontosságú vegyületet. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!