Kutatások szerint a rendszeres olajos hal fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulását gyermekeknél.

{$up_uri}webshop/diabetesgyermek.jpg

Forrás: Journal of the American Medical Association, University of Colorado

A tanulmány során a kutatók azt találták, hogy az omega-3 zsírsavak, amik a halolajban nagy mennyiségben találhatók, csökkentik a hasnyálmirigy károsodásának valószínűségét, ami egyértelmű kapcsolatban van a cukorbetegség kialakulásával.

Az 5 éven aluliaknál az utóbbi években ötszörösére nőtt az I-es típusú diabétesz előfordulási gyakorisága, míg a 15 év alattiaknál megduplázódott az esetek száma több fejlett országban is.

Úgy tűnik, a gyermekek étkezési szokásinak megváltoztatása hatással lehet a cukorbetegség előfordulására.

A kutatás során összesen 1700 gyermeket vizsgáltak, akik mind a magas rizikójú csoportba tartoztak genetikai szempontból. A 6 évig tartó tanulmány után azt a következtetést vonták le, hogy azoknál a gyerekeknél, akik megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyasztottak, több mint 50%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki hasnyálmirigy károsodás.

Az I-es típusú diabéteszt az okozza, hogy a szervezet saját immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigyet, azt a szervet, amelyik az inzulint termeli. Inzulin nélkül a szervezet nem képes a cukrot energiává alakítani, így az inzulint kívülről kell a szervezetbe juttatni.

A kutatás vezetője szerint az omega-3 zsírsavnak fontos szerepe lehet a gyermekkori I-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Az elmúlt években sorra jelentek meg a tanulmányok az omega zsírsavak pozitív hatásairól, olyan betegségek megelőzésében lehet szerepük, mint a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, idegrendszeri betegségek, bizonyos rákbetegségek, stb.

Más kutatások szerint az omega-3 gyermekek esetében „agyfényesítő” hatással bír, serkenti a gyermekek agyműködését.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!