A zöldségek és más, A-vitaminban gazdag ételek, valóban védelmet nyújthatnak a főleg idősebb férfiak körében igen gyakori betegséggel, a prosztatarákkal szemben?

Kutatók szerint a sárgarépa új és hatékony fegyver lehet a prosztatarák elleni küzdelemben. A kutatást vezető Norman Maitland professzor szerint ez főleg a benne található A-vitaminnak köszönhető, melynek segítségével a betegség könnyebben gyógyítható. A vizsgálatot végző kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az A-vitaminból keletkező vegyület, a retinolsav csökkenti a ráksejt képességét arra, hogy megtámadja a környező, egészséges sejteket.

Ennek következtében az A-vitamin fontos szerepet játszhat a megelőzésben és a gyógyításban egyaránt.

A rosszindulatú prosztata ráksejtek őssejtjeiben bizonyos specifikus ikergének kikapcsolt állapotban vannak. Ha a retinolsav segítségével visszakapcsoljuk ezeket a géneket, a rák kevésbé agresszívvé válik. Amíg a prosztata rák nem töri át a mirigyet övező szívós tokot, addig a betegek nincsenek veszélyben és a gyógyulási esélyük csaknem 100%-os. 

Régóta tudtuk, hogy a férfiak vérében jelenlévő alacsonyabb A-vitamin szint és a prosztatarák előfordulási gyakorisága között kapcsolat van, azonban nem ismertük ennek pontos mechanizmusát. 

Fogyasszunk tehát minél több, természetes A-vitaminban gazdag ételt, hogy segítségével csökkenthessük a prosztatarák rizikóját!  

A-vitaminban gazdag ételek a sárgarépán kívül: spenót (8100IU), brokkoli (1950IU), tök (1120IU), saláta (750IU), cseresznye (250IU). Emellett a tojás is igen gazdag A-vitaminban. Az A-vitamin nem jól bírja a főzést és már néhány perc alatt elbomlik 120 C fokon. Olajban, zsírokban jól oldódik. Az ember napi A-vitamin szükséglete 2500-9000IU/nap. Túl lehet adagolni, de ehhez napi többszázezer IU kell éveken át folyamatosan. Ekkor súlyos májkárosodás alakulhat ki (néhány ilyen közlés megtalálható a szakirodalomban).  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!