2005 áprilisának elején, egy meglehetősen esős tavasz után szezonális influenza ütötte fel a fejét abban a szigorúan őrzött kórházban, ahol elmebeteg bűnözőket kezeltek. dr. Cannell 10 éve dolgozott ezen a helyen.

Nem pandémiás influenzajárvány volt, "csupán" egy szezonális járvány. Mint minden influenzajárványt megelőzően, a világ akkor is félelemmel követte az eseményeket, mindenki a pandémiás járvány kialakulásától rettegett. Egy súlyosabb pandémiás járvány több amerikai halálát okozhatja (amerikai történetről lévén szó, a példa is innen ered), mint a World Trade Center lerombolása, az iraki háború, a vietnámi háború és a Katrina hurrikán összesen.

A kérdés nem az, hogy lesz-e még a világon pandémiás járvány, hanem az, hogy mikor és milyen súlyos formában bukkan fel? A 2009-es pandémiás járványt, eddig úgy tűnik, igen jól megúsztuk. Pandémiás járvány általában 30 évente üti fel a fejét, a súlyosabb formája kb. 100 évente. Ilyen járvány volt a Hong Kong-i járvány 1968-ban, a spanyolnátha 1918-ban (ez akkor 500 000 amerikai halálát okozta). A spanyolnátha teljesen egészséges felnőtteket órák alatt képes volt leteríteni.

A szezonális influenza évente több millió ember halálát okozza, a legsúlyosabb szövődmény következtében, mely a tüdőgyulladás.

dr. Cannell kórháza szerencsés volt, hiszen a betegek mindössze 12%-a kapta el az influenzát és senki nem halt meg. dr. Cannell mégis észrevett valami igen furcsa dolgot. Elsőként az alsó osztályon alakult ki az influenza, majd a dr. Cannell melletti osztályokon, jobbra és balra, de egyetlen beteg sem fertőződött meg influenzával dr. Cannell osztályán.

dr. Cannell betegei találkoztak más osztályok betegeivel, a nővérek felváltva dolgoztak a kórtermekben, tehát a betegek biztosan találkoztak az influenza A vírussal. Hogyan lehetséges, hogy dr. Cannell betegei még sem kapták el az egyik legfertőzőbb légzőszervi vírusfertőzést?

dr. Cannell betegei nem voltak fiatalabbak, nem voltak egészségesebbek, nem kaptak más kezeléseket, gyógyszereket, mint más osztályok betegei. Ugyan abból a börtönből és cellákból kerültek ki, mint a fertőzött betegek. dr. Cannell kereste a választ arra, hogy betegei miért nem kapták el az influenzát?

Nem sokkal később egy tanulmány jelent meg a híres Nature magazinban egy bizonyos hormonról. Ez a hormon a helyett, hogy közvetlenül elpusztítaná a vírusokat, gombákat, baktériumokat, növeli bizonyos fehérjék termelődését. Ezek az ún. antimikrobiális peptidek. Az eddig ismert 200 antimikrobiális peptid gyorsan képes rombolni és elpusztítani a vírusok, gombák és baktériumok sejtfalát és nagy szerepük van abban, hogy a légzőszervek fertőzését megakadályozzák. Ez a hormon, mely antibiotikum szerű tulajdonságokkal rendelkezik, a D vitamin, a D3 hormon.

Végül dr. Cannell rájött arra, hogy betegei hónapok óta napi 2000 egység (NE, IU) D3 vitamint szedtek.

A D-vitamin kiemelkedik a vitaminok világából, az egyetlen prekurzora az aktív d vitaminnak. A legtöbb vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és bizonyos enzimek működésében van szerepe. Az aktív D-vitamin azonban a hormonokhoz hasonlóan szabályozza bizonyos fehérjék termelését, amire a szervezetnek szüksége van. Emellett a D-vitamin több száz szövet genetikai működését is szabályozza.

A D-vitamin abból a szempontból is jelentősen eltér a többi vitamintól, hogy csupán a táplálékkal nem tudjuk szervezetünk számára biztosítani a szükséges mennyiséget. Igazából ezt csak akkor tudnánk megtenni, ha folyamatosan tonhalat ennénk heringgel és lazaccal. Reggelire, ebédre és vacsorára.

A D3 vitamin valódi forrása a napsugárzás. 20 perc, teljes testet érintő napozás kb. 20 000 egység D-vitamin termelődését okozza.

Mi az, amit tudunk az influenzáról és a D-vitaminról?

1, Tudjuk, hogy a szezonális influenza tipikusan téli betegség, a szezonális influenzajárványok január, február körül ütik fel a fejüket a Föld ezen féltekén.

2, Tudjuk azt is, hogy azok a gyerekek, akiknél alacsony D-vitamin szintet mérnek, gyakrabban kapnak el légzőszervi fertőzéseket

3, az idősebbek többen halnak meg télen, mint nyáron

Vajon a D-vitamin lenne felelős ezekért a megfigyelésekért?

Az 1918-as influenzajárvány során 50 millió ember halt meg világszerte. Ez egy pandémiás járvány volt, tehát nem egy egyszerű szezonális influenzajárvány. Ezen járvány során a szervezet elsöprő immunválasza (az influenza vírusra) eredményezte milliók halálát azáltal, hogy nagy mennyiségű citokin és chemokin került a tüdőbe, így a saját immunrendszere ölte meg a betegeket. Ez pedig azért történhetett így, mert a vírus valószínűleg szuper antigénként viselkedett, ezáltal a T limphocytáknak nem fél százaléka aktiválódott, mint normálisan, hanem 30-40%-a. Ennek következtében pedig interleukinek, főleg interleukin 10 szabadult fel extrém mennyiségben, ami szinte órák alatt elfolyósította a betegek tüdő szöveteit, sejtjeit. Soha nem lehet tudni egy új törzsről, hogy szuper antigénként fog-e viselkedni vagy sem. Ez volt többek között a tavalyi 6-os erősségű WHO riadó oka. Egyszer már megtörtént, 1918-ban, akkor ötven millió embert pusztított el a világon!

A kutatások során az alábbi összefüggéseket figyelték meg:

- az influenza általában akkor jelentkezik (tél vége), amikor az emberek D-vitamin szintje a legalacsonyabb
- az influenza előfordulási gyakorisága fordított arányban áll a kinti hőmérséklettel
- azok a gyerekek, akiket többet ér a nap, ritkábban fáznak meg
- a tőkehalmáj olaj (ami D-vitaminban gazdag) csökkenti a vírusos légzőszervi megbetegedések számát
- orosz kutatók azt találták, hogy az UVB sugárzás (mely a D-vitamin termelést elősegíti) csökkenti az influenza és megfázás előfordulását iskolás gyerekeknél és gyári munkásoknál
- azok az idősek, akik olyan országban élnek, ahol magas a D-vitamin fogyasztás (pl. Norvégia), ritkábban halnak meg télen

Úgy tűnik, a D-vitamin sokkal fontosabb tulajdonságokkal bír, mint a legtöbb vitamin, sokan ezért nem is vitaminként tartják számon, hanem hormonként. Számos kutatás történt és jelenleg is folyik a D-vitaminnal, amik azt mutatják, hogy a D-vitamin hiány olyan civilizációs betegségekkel van összefüggésben, melyek rengeteg ember halálát okozzak nap, mint nap. A védőoltással ideális párost képez, hiszen tudjuk, az oltás is csak kb. 80%-os biztonságot nyújt.

MegaFood D3 vitamin
 

http://vitaminland.hu/uploads/d3.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!