A szilícium a nélkülözhetetlen nyomelem, az oxigén után a földkéreg második leggyakoribb eleme. Egy 70 kg-os emberben azonban csak 1,4g szilícium található. A táplálékkal javasolt napi felvétel 20-40mg.

Tudnunk kell azonban, hogy nem könnyű ennyi szilíciumot naponta bevinnünk a szervezetbe. A hús és sajtfélék 100g-ja 0,2-4 mg szilíciumot tartalmaz, a fekete ribizli 3mg-ot, a sárgarépa 1mg-ot, a zöldbab 10mg-ot, a cékla 25mg-ot, a banán 8mg-ot, a hagyma 6mg-ot, a spenót pedig 27mg-ot tartalmaz.

Igazán sok szilíciumot a zabliszt tartalmaz (1150mg), de a búzakorpában is van 68mg.

A szilícium az emberi kötőszövetekben dúsul fel (porcszövetben, inakban, légcsőben, a szem szaruhártyájában és inhártyájában, a vénák és artériák falában, és a bőrben).

Hiányában a fent említett szervek, szövetek károsodnak, de ezt leggyakrabban akkor vesszük észre, mikor a hajnövekedés, illetve a körömképződés folyamatában mutatkoznak zavarok (repedezett, töredezett körmök, hajhullás, töredező haj). Ezeket a jeleket azonban sokan nem ismerik fel, mindenféle másra gondolnak (gombafertőzés, vitaminhiány, stb.).

A szilícium hatására növekszik a nyiroksejtek száma, és fokozódik a fagocitózis: a nagy falósejtek és fehérvérsejtek a kórokozókat bekebelezik - fagocitálják- és ezzel a kórokozók döntő többségének a pusztulását okozzák.

Erős gyulladás gátló, mivel a szilícium kolloidok hatalmas felületet képeznek - 1gramm kovasav gél felülete 300 négyzetméternek felel meg. Ezáltal képes felszívni a gyulladásos folyadékokat, a különböző gázokat, toxinokat.

Szilícium hiányában felgyorsul az érelmeszesedés folyamata, a bőr hamar ráncosodik, gyakoriak a bőrgyulladások, pattanások, az inszalagok lazák és sérülékenyek, az ízületek fájdalmasak.

Mindezek a tünetek megelőzhetők, ill. hatékonyan kezelhetők megfelelő szilícium kolloidok bevitelével.
 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/desert.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!