Azoknál az embereknél, akik szájon át szednek szteroidot, kétszer akkora eséllyel alakul ki súlyos D-vitamin hiány, mint a normál populációban. A tanulmány 31 000 felnőtt és gyermek bevonásával készült (Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University).

A súlyos D vitamin hiányt a tanulmányban 10 nanogramm/ml vérszint alatt határozták meg. A súlyos D vitaminhiány csontlágyuláshoz, angolkórhoz, csonttörésekhez és izomgyengeséghez vezethet.

A kutatók a tanulmány során azt tapasztalták, hogy a szteroid szedés hatására megemelangolkórkedik annak az enzimnek a szintje, mely a D vitamint inaktiválja, ezért alakulhat ki a súlyos D vitaminhiány.

Más korábbi tanulmányok is megerősítették, hogy a szteroid szedés (pl. lupus, asztma, Crohn-betegség esetén) szignifikánsan csökkenti a vér D-vitamin szintjét.

A leglátványosabb rizikóemelkedés a 18 év alatti szteroid fogyasztóknál volt tapasztalható, ahol 14-szeres rizikónövekedést mértek a nem szteroid szedő fiatalokkal szemben. Ne feledjük, a D vitamin azonban messze nem csak „csont vitamin”, nélküle nincs jól működő immunrendszer sem, ezért is tragikus ennek a vitaminnak a hiánya.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!