Tíz alapvető hiba, amivel veszélyeztetjük, hogy gyermekeink egészséges felnőttek legyenek. Mielőtt rátérnék, megjegyzésül csak annyit tennék, a gyermek nem törpe felnőtt, tehát ha úgy étkezik, mint a család felnőtt tagjai, máris hibáztunk. De nézzük őket sorban.

1. A kisgyermek az édes ízt minden más íznél sokkal jobban kívánja, ezért az első cukorka, csokoládé, méz, stb. adásával elindítottuk őt a rossz úton.

2. A gyerekek a sótlan ételt simán megeszik, de nekünk nem ízlik, hát jól meg is sózzuk és ezzel hozzá szoktatjuk őket a sós ízhez.

3. A gyermekek gyomra a miénkhez képest sokkal kevesebb savat termel (nincs még reflux), ezért szájon át sokkal könnyebben fertőződhetnek pl. friss felvágottaktól, italoktól.

4. A vas. A tej bázisú étrend mellett a vashiány kialakulása törvényszerű, ezért kell megfelelő mennyiségű C-vitaminnal ellátni szervezetüket, mert így a vas könnyebben szívódik fel. A spenót, sóska vastartalma magas, csak sajnos nem szívódik fel megfelelően (max. 5%-ban), míg a húsokból a felszívódás mértéke eléri a 30%-ot is. A kisgyermek (1-3 év) ne legyen vegetáriánus!

5. Elégtelen zöldségbevitel esetén sokan erőltetik a nyers zöldségeket, pedig főzve vagy párolva sem vesztik el értékes ásványi anyag, vitamin és rost tartalmukat, viszont könnyebben emészthetőek, finomabbak, sőt a zsíroldékony karotinoidok (pl. sárgarépa) jobban felszívódnak.

6. Sok szülő „eldugja” gyermekeit a nap elől nyáron (télen és ősszel pedig úgy sincs nap), így súlyos D vitamin hiány alakul ki náluk. Ez is pótolható ma már megfelelő étrend-kiegészítővel.

7. Gyakori hiba, hogy a szülő nem engedi, hogy a gyermek annyi vizet igyon, amennyit szeretne, mondván: „béka nő a hasadban”. Ez súlyos hiba, a gyerekek kiválóan érzékelik, ha szomjasak és folyadékra van szükségük.

8. Az ivás az nem evés! Tehát ha a gyermek szomjas, akkor vízzel kell itatni és nem cukros vagy 100%-os folyadékokkal „etetni”. Az elhízás biztos útja ez.

9. Alapvető hiba, ha a napi ötszöri étkezés nem biztosított, ill. a 3 fő étkezés közben ropikkal és egyéb nasikkal tömjük őket.

10. Egy másik gyakori hiba, amikor „a csutkájáig etetjük” a gyerekkel a gyümölcsöt, pl. almát, körtét. Ha valahol, akkor éppen ott lehet, a csutka körül a permet maradvány, hiszen a permetezések éppen a virág termés kezdeti szakaszában intenzívek, az pedig éppen a csutka része a gyümölcsnek.

A biztosan rossz irányba vezető út: üdítők, fagylaltok, jégkrémek, torták, kevés szabad levegő, TV, számítógép…

Hogy is Írta Arany János?

„Úgy anyám! kecsegtesd ölbeli ebedet,
Ójad fúvó széltül drága gyermekedet;
Mártsad tejbe-vajba, mit se kímélj tőle,
Majd derék fajankó válik úgy belőle.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!