Már megint - gondolhatják-, hiszen mindent tudunk róla. Valóban?

Az utóbbi évtizedben elterjedt az Atkins-diéta, a ketogén étrend (főleg bizonyos epilepsziákban jótékony hatású), valamint a low-carb (alacsony szénhidrát tartalmú) diéta. Mindháromban az a közös, hogy a gyümölcsfogyasztást kerüli (a legtöbb gyümölcs esetében), mert a gyümölcsök szénhidrát tartalma meglehetősen magas.

Igaz, ez által meglepően sok vízoldékony vitaminról is lemondanak, de sebaj, gondolták, majd napi 60 mg C vitaminnal az így keletkező vitaminhiányt megoldják. Úgy is az RDA a napi ajánlott mennyiséget 60mg-ban határozta meg.

Azután jött a kellemetlen meglepetés. Egy csomó diétázónál a rég elfeledett skorbut tüneteit észlelték. Megmérték náluk a szérum C-vitamin szintet, ami 0,7 mmol/l-nek adódott. Mai tudásunk szerint 11mmol/l az a C-vitamin szint, ami felett még soha senkinél nem diagnosztizáltak skorbutot. Az összes beteget meggyógyították, miután napi 1-2 gramm C-vitamin pótlásban részesítették őket.

Tehát ha valaki szigorú Atkins vagy ketogén, esetleg low carb diétát tart, akkor annak naponta legalább 1000 mg C vitamint kell elfogyasztania.

Lám, az igazán egészséges étrendből a gyümölcsök nem hagyhatók ki. A napi 60 mg C vitamint pedig felejtsük el örökre.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!