Ma a világon kb. egymilliárd ember szenved D vitamin hiányban. A D vitamin több mint 90%-a az ember bőrében termelődik, ha megfelelő mennyiségű UV sugárzás (napsugárzás) is éri.

A D vitamin hiány az emlő-, a vastagbél-, a tüdő-, a prosztata-, a petefészekrák, a leukémiák, az autoimmun  betegségek  (sclerosis multiplex, rheumatoid artritis, SLE, 1-es típusú diabétesz mellitus, stb.), valamint a Parkinson kór és az Alzheimer kór gyakoriságát növeli és a betegségek lefolyását súlyosbítja.
 
Még a bőrrákos betegnél is megfigyelhető volt az alacsonyabb D vitamin szint. A bőrben képződő D vitamint még a máj és vese egy-egy ponton hidroxilálja és így áll elő az aktív D3 vitamin.d-vitamin, d vitamin, d3 vitamin
 
Ha a D vitamin vérszintje kevesebb, mint 20ng/ml súlyos D vitamin hiányról beszélünk, de a normális érték ennél magasabb (50ng/ml). Sok szerző újabban ezt is kevesli és a normális szintnek a 75ng/ml-t tartja elfogadhatónak.
 
A D vitamin zsírban oldódó vitamin, tehát a szervezet a felesleget bizonyos fokig képes elraktározni, de ez max. 2-3 havi mennyiséget jelent. Tehát úgy Karácsony körül még  a legjobban sikerült nyári nyaralás D vitamin készletét is feléljük.

Túladagolni a vitamint nehéz, ehhez napi 50 000 NE rendszeres, tartós szedése esetében kell számolnunk. Fél óra egész testet érő napfürdő cirka 10 000 NE D vitamin szintézisét jelenti. A modern naptejek ezt a mennyiséget 90-95%-kal képesek lecsökkenteni (bizony, vissza lehet jönni a tengerpartról D vitamin hiányosan!).

Az őszi-tavaszi hónapokban napi 1 000 NE D3 vitamin rendszeres szedése javasolt felnőtt korban, míg télen ez a mennyiség 2000 NE/nap mennyiségre növelendő.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!