D3 vitamin hiányról akkor beszélünk, amikor a vérben a 25-hydroxy vitamin D szintje 12 ng/ml alá csökken. A normál d vitamin koncentráció 25-50 ng/ml. Ha fejlődésben lévő gyermekben a d3 vitamin koncentráció tartósan, hónapokig a kívánatos érték alá csökken, angolkórra utaló jelek alakulnak ki. A tartós d3 vitamin hiány felnőttekben osteomalacia nevű betegséghez vezethet. Mindkét betegség a csontok károsodásával járhat.

A D vitamin egy zsíroldékony vitamin, ami azt jelenti, hogy a zsírban képes feloldódni és raktározódni. Egy kevés d vitamint a táplálkozás során is magunkhoz tudunk venni, azonban a szervezetünkben található d vitamin legnagyobb részét testünk állítja elő. Ahhoz, hogy a szervezet képes legyen d vitamint előállítani, koleszterinre van szükség. A szervezetben jelenlévő koleszterin a bőrben a nap ultraibolya sugárzásának hatására átalakul. D vitamin hiány tehát alapvetően azokban alakulhat ki, akik vagy nem tartózkodnak eleget a napon, vagy étkezés során nem visznek be elegendő mennyiségű d vitamint.

http://vitamin.drtihanyi.hu/uploads/vit.jpg


Az elfogyasztott vagy a szervezet által előállított d vitamin további átalakuláson megy keresztül, de ez már nem a bőrben történik, hanem a májban és a vesékben. Első lépésként a d vitamin a májban 25-OH-D molekulává alakul, majd bejut a véráramba és vesékbe kerül. A vesékben készül el a végtermék az 1,25 diOH-D. Ehhez a folyamathoz tehát szükség van a bőrre, májra és vesékre.

Az 1,25 diOH-D legfontosabb feladata, hogy a vérben a kalcium szintjén állandó értéken tartsa. Ez egy rendkívül fontos dolog, hiszen a kalcium elengedhetetlen az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez.

D vitamin hiány és csont betegség az alábbi úton alakulhat ki: a szervezetben kialakuló d vitamin hiány következtében nem képes előállítani az 1,25 diOH-D molekulát, ami csökkenti a kalcium felszívódást és növeli a kalcium ürítést.

D vitamin hiány tehát a nem megfelelő mennyiségű napsugárzás hatására alakulhat ki, pl. az északi országokban, sötét bőrűekben, idősekben és gyermekekben, vagy pl. a bőr állandó takarása révén (vallási okokból arab országokban). Nagyon sok arab hölgy pl. hiába él napos éghajlaton, teste állandó eltakarása miatt d vitamin hiányban szenved.

A d vitamin pótlása nem egyszerű dolog, mivel a legtöbb étel viszonylag kevés d vitamint tartalmaz. A napi minimális (felnüttekben) 400IU (nemzetközi egység) d vitamint pl. 3 kg marhahússal, vagy 4 kg kukorica olajjal vagy 200 kg fejes káposztával lehetne biztosítani. Kevés ember eszik meg egy nap 3 kg marhahúst és még kevesebben 200 kg fejes káposztát. D vitaminban gazdag ételek pl. a lazac. a hering és a tőkehalmáj olaj.

Abból alapvetően nem lesz probléma, ha szervezetünkben évente néhány napig d vitamin hiány alakul ki, azonban a tartós d vitamin hiány súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Szerencsére ma már nagyon egyszerű a szükséges d vitamin pótlása, hiszen olyan készítmények állnak rendelkezésünkre, melyek segítségével közvetlenül a D3 hormont juttathatjuk szervezetünkbe.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!